19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAvocatul Poporului: Este necesară o strategie pentru soluţionarea cazurilor în care oamenii...

Avocatul Poporului: Este necesară o strategie pentru soluţionarea cazurilor în care oamenii ocupă ilegal spaţii

Avocatul Poporului susține că România are nevoie de o strategie la nivel naţional pentru soluţionarea cazurilor persoanelor care, din lipsa unei locuinţe, ocupă ilegal anumite spaţii, informează Mediafax.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi adjunctul acestuia în problematica drepturilor omului, Erzsebet Dane, au discutat cu reprezentanţii Amnesty International despre cazurile de evacuare sau intenţie de evacuare forţată din locuinţe a persoanelor de etnie roma, din Eforie Sud, Cluj-Napoca şi Caracal, se arată într-un comunicat de presă al AP, transmis vineri agenţiei MEDIAFAX.

În cadrul discuţiilor s-a insistat asupra necesităţii elaborării unei strategii la nivel naţional în vederea soluţionării cazurilor cetăţenilor care, din lipsa unei locuinţe, ocupă ilegal anumite spaţii. Reprezentanţii Amnesty International au solicitat Avocatului Poporului să examineze posibilităţile de îmbunătăţire a legislaţiei în privinţa cazurilor de evacuări forţate ale romilor.

Avocatul Poporului, potrivit legii, nu are drept de iniţiativă legislativă, însă reprezentanţii instituţiei au arătat că nu vor fi abandonate cazurileindividuale de discriminare aflate în lucru, putându-se merge până la formularea de recomandări către autorităţile publice, iar dacă va fi cazul, informarea organelor administrative superioare, inclusiv a Guvernului şi a Parlamentului, în calitate de autoritate legislativă.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că, în cazuri bine justificate şi documentate juridic, va fi sesizată instanţa de contencios administrativ, pentru a se obţine, în situaţiile în care medierea nu dă rezultate, soluţii juridice definitive şi irevocabile.

De asemenea, reprezentanţii Avocatului Poporului au afirmat că vor face o analiză pentru a se stabili dacă se impune elaborarea unui raport special cu privire la cazurile de discriminare a cetăţenilor de etnie romă.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă