11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAvocatul Poporului a sesizat, direct, Curtea Constituţională cu privire la unele prevederi...

Avocatul Poporului a sesizat, direct, Curtea Constituţională cu privire la unele prevederi legale pe tema constituirii sindicatelor

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din legea dialogului social, apreciind că acestea sunt contrare dreptului de asociere garantat de legea fundamentală, de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de Carta Socială Europeană, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, prevederile din legea dialogului social care stabilesc necesitatea unui număr de 15 salariați din aceeași unitate pentru constituirea unui sindicat sunt contrare dreptului constituțional de asociere.

"Deși Curtea Constituțională s-a pronunțat prin Decizia nr. 939/2012 asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea dialogului social nr. 62/2011, în sensul constituționalității, Avocatul Poporului apreciază că, în prezent, se impune reexaminarea dispozițiilor legale criticate, având în vedere stadiul actual al societății românești, al noilor realități sociale și economice din România, în condițiile în care impunerea unui număr de cel puțin 15 angajați din aceeași unitate pentru constituirea unui sindicat conduce la suprimarea dreptului la asociere sau ar fi sinonimă cu o asemenea suprimare", se arată în comunicat.

Avocatul Poporului susține că prevederile respective sunt în afara spiritului legii fundamentale, a Convenției europene și afectează însăși libertatea sindicală ca urmare a impunerii prin lege a unui număr minim de membri pentru constituirea unui sindicat, raportat la aceeași unitate.

"Ca atare, într-o economie ce se bazează pe întreprinderi mici și mijlocii, cu o medie între 5 și 26 de salariați, pragul minim de 15 salariați pentru înființarea unui sindicat apare ca excesiv și reprezintă o piedică pentru angajații din întreprinderile mici și mijlocii de a-și face un sindicat", afirmă Avocatul Poporului.

Totodată, consideră sursa citată, sunt nesocotite și prevederile din Convenția nr. 87/1948 privind libertatea sindicală și apărarea dreptului sindical.

"Sunt create, astfel, premisele înlăturării condiției impuse pentru constituirea unui sindicat și care afectează grav dreptul cetățenilor la liberă asociere. În acest sens sunt și Concluziile XIII-5 ale Comitetului European pentru Drepturi Sociale, care, în interpretarea art. 5 din Carta Socială Europeană, revizuită, a considerat că, atunci când legislația stabilește un număr minim de persoane necesar pentru a constitui un sindicat considerat excesiv, aceasta ar putea reprezenta un obstacol la constituirea unui sindicat, încălcându-se astfel libertatea de asociere", explică Avocatul Poporului.

În ceea ce privește impunerea ca membrii fondatori ai unui sindicat să provină din aceeași unitate, Avocatul Poporului consideră că prin aceasta se aduce atingere dreptului fundamental al libertății de asociere, întrucât se înlătură efectiv posibilitatea salariaților din unitățile mici și mijlocii de a avea propriile organizații sindicale.

"Lipsa unei justificări reale în reglementarea acestor condiții restrictive se poate deduce și din faptul că, ulterior constituirii, într-un sindicat se pot afilia salariați, indiferent de unitatea din care provin", menționează sursa citată.

Avocatul Poporului observă că, în jurisprudența sa, Curtea Constituțională a arătat că "pe fondul indiscutabil al evoluției societății, noile realități politice, sociale, economice, culturale trebuie să fie normate, să se regăsească în conținutul dreptului pozitiv. Dreptul este viu, astfel că, odată cu societatea, și el trebuie să se adapteze modificărilor survenite", se punctează în comunicatul citat.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă