10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAvocatul Poporului s-a sesizat în cazul româncelor exploatate în Italia

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul româncelor exploatate în Italia

Avocatul Poporului Victor Ciorbea s-a sesizat din oficiu și va întreprinde demersuri pe lângă autoritățile italiene în cazul informațiilor prezentate de presa britanică conform cărora femeile românce din Italia sunt exploatate și agresate sexual, potrivit unui comunicat de presă.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai MAI, în contextul informațiilor despre existența unor cazuri de exploatare a cetățenilor români aflați la muncă în regiunile Siciliu și Calabria din Italia.

”Premierul Sorin Grindeanu urmăreşte cu preocupare situaţia românilor din Italia şi aşteaptă cu interes raportul reprezentanţilor Guvernului trimişi la faţa locului. Misiunea menţionată va avea loc între 15 şi 17 martie. Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

În comunicatul Avocatului Poporului se menţionează faptul că săptămânalul britanic The Observer a publicat, în 12 martie 2017, un articol în care susţine că mii de femei românce care lucrează în agricultură în provincia Ragusa din Sicilia sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv ameninţări şi agresiuni sexuale, lucruri care se petrec într-o impunitate aproape totală. Potrivit organizaţiei italiene care apără drepturile imigranţilor, Proxyma Association, citată în materialul de presă, mai mult de jumătate dintre femeile românce care lucrează în fermele din acea zonă sunt obligate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă forţată şi de exploatare severă.

Vizita reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai MAI este programată pentru intervalul 15 – 17 martie, iar la ea vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.

Membrii delegației se vor întâlni cu oficialitățile locale, cât și cu reprezentanții organizațiilor de români aflați la muncă în Italia, precum și cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă