13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAvramescu, criticat pentru declaraţii despre Parlament şi votat ambasador

Avramescu, criticat pentru declaraţii despre Parlament şi votat ambasador

Şeful Cancelariei prezidenţiale, Cătălin Avramescu, propus ambasador în Finlanda şi Estonia, a fost criticat, miercuri, la audierile din Comisiile parlamentare, de mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei pentru declaraţii sau opinii publice despre Parlament, partide şi Ţinutul Secuiesc, potrivit Mediafax.

El a răspuns că multe dintre declaraţiile pentru care este criticat au fost făcute din posturi private, adăugând că un mandat de ambasador este unul imperativ, nu reprezentativ.

Liberalul Raymond Luca i-a citit lui Avramescu pasaje din declaraţii ale acestuia referitoare la Constituţie, la dreptul de a purta arme – “unul recunoscut în democraţiile moderne”, la partide – “De ce ne-ar trebui democraţie non-partinică în România? Partidele nu sunt neapărat un lucru bun pentru democraţie” – dar şi la parlamentarism.

La rândul său, deputatul Adrian Solomon, care i-a ţinut locul la audieri lui Victor Ponta, i-a reamintit lui Avramescu faptul că în octombrie 2009 a comparat Parlamentul cu o fabrică de ciocane. “De ce aveţi o atitudine atât de periculoasă la adresa instituţiei fundamentale a statului român, respectiv a Parlamentului?”, l-a întrebat el.

În apărarea lui Avramescu a intervenit Dan Radu Zătreanu, care a remarcat “caracterul spumos al întrebărilor”. “Parcă suntem la Realitatea sau la Antenna 3”, a spus parlamentarul. El l-a întrebat pe Avramescu despre modul în care vede consolidându-se cooperarea dintre sistemele de învăţământ românesc şi finlandez.

Viorel Badea, de la PDL, l-a întrebat pe Avramescu în ce mod va gestiona relaţia cu românii din Finlanda şi cum va sprijini Biserica Ortodoxă din această ţară.

Au urmat apoi noi critici din partea lui Georgică Severin şi Titus Corlăţean. Georgică Severin i-a amintit lui Avramescu despre faptul că, la 3 ianuarie 2007, invita românii să se retragă din UE. “A mai rămas acest scepticism, pentru că ne veţi reprezenta în Finlanda?”, a întrebat el.

De asemenea, el i-a spus lui Avramescu faptul că în urmă cu nişte ani propunea utilizarea armei nucleare în Irak. “Nu cred că în Finlanda acest punct de vedere este bine văzut”, a spus Severin.

Avramescu şi-a notat întrebările şi a răspuns punctual, audierea durând mai bine de o oră şi jumătate.

Avramescu a mai spus că multe dintre citatele care i-au fost reproşate sunt lucruri spuse în calitate privată.

Şeful Cancelariei preşedintelui României, Cătălin Avramescu, propus ambasador în Finlanda şi Estonia, a primit, miercuri, avizul pozitiv al parlamentarilor din Comisiile de politică externă, cu 16 voturi “pentru” şi 15 “împotrivă”.

“Cu Finlanda avem deja un dialog foarte bun, care trebuie sa continue, mai ales în condiţiile în care România este angajată să îşi atingă ţelul de a adera la Spaţiul Schengen în 2011”, a spus Avramescu, precizând că sunt programate şi vizite oficiale până la sfârşitul anului.

El a menţionat că obiectul privind intrarea înm Schengen în 2011 este menţinut.

De asemenea, Avramescu a spus că se va dedica dezvoltării relaţiilor cu românii din această ţară, care în opinia sa constituie “o prezenţă destul de activă în viaţa publică”. “Sunt mulţi români care lucrează în instituţii şi în societatea finlandeză şi va trebui să strângem rândurile în această comunitate”, a spus el.

 

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă