7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportBacalbașa și-a aprobat consum nelimitat de carburant pentru deplasările sale

Bacalbașa și-a aprobat consum nelimitat de carburant pentru deplasările sale

În administrația gălă­țea­nă s-a ajuns ca aceeași lege să fie aplicată haotic, cu diferențe de la cer la pământ, la Consiliul Județului (CJ) Galați și la Primăria și Consiliul Municipal (CLM) Galați.

Este vorba de Legea nr. 258/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, una din ultimele legi ale Guvernului Ponta, publicată în Monitorul Oficial pe 8 noiembrie.

La articolul 1, al. (5) al Legii 258/2015 se spune că „unităţile administrativ-teritoriale stabilesc normativele proprii de cheltuieli, de natura celor care fac obiectul prezentei ordonanţe, prin hotărâre a consiliului local, respectiv hotărâre a consiliului judeţean“. La art. 7 se spune că „în tot cuprinsul ordonanţei, sintagmele «consum lunar de carburanţi» şi «consum de carburanţi» se abrogă“.

Se dă libertatea fiecărei instituții să stabilească consumurile de carburanți, dar asta înseamnă că trebuie stabilită o valoare maximă a consumului de carburant. Primăria și CLM au ținut cont de asta, CJ Galați nu. În aceeași zi, la diferență de două ore, au avut loc cele două ședințe de plen ale CJ și CLM Galați. Consiliul Municipal a votat limitarea cotelor de carburanți, în timp ce consilierii județeni au aprobat consumuri nelimitate.

La Primărie, consumuri maxime de la 175 la 300 litri

În raportul de specialitate a hotărârii Consiliului Municipal inițiate de primarul Marius Stan se spune că „în vederea asigurării bunei funcționări a serviciilor publice  aflate în competența aparatului de specialitate al primarului, propunem următoarele normative de consum de carburanți: primar – 300 litri; viceprimari, administrator public – 250 litri; directori generali; arhitect-șef, secretar consiliu local – 200 litri; servicii de specialitate – 175 litri“.  Așa a și fost votată hotărârea CLM.

La CJ „alba-neagra“ și consum nelimitat de carburanți

Președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa, a procedat ca la „alba-neagra“, modificând documentele înaintea ședinței de consiliu. Inițial și în raportul de specialitate a proiectului de hotărâre al CJ erau prevăzute limitări a consumului de carburanți la 300 litri.

„În urma încetării efectelor juridice ale Art. 2 si Art. 3 ale Hotărârii Consiliului Judeţului Galaţi nr. 25 din 26.02 2014 privind organizarea parcului auto al CJ Galaţi şi stabilirea normativelor proprii privind consumul lunar de carburanţi pentru mijloacele de transport din dotare ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 285/03.11.2015 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 80/2001 (…) se pro­pune aprobarea unui consum lunar de 300 litri carburant/autoturism/lună“, se spunea în raportul de specialitate. Prin Hotărârea CJ nr. 25/26.02.2014, era organizat parcul auto al CJ Galați, pentru cele 6 autoturisme aflate la dispoziția președintelui CJ, vicepreședinților și unor directori, fiind alocate cote de 150 litri de carburant, iar pentru alte 7 autoutilitare și o șalupă cote de 350 litri de carburant.

În timpul ședinței CJ, consiliera județeană Simona Hapeci a observat că din documente dispăruseră limitările la 300 litri lunar ale consumurilor de carburanți și i-a solicitat președintelui CJ, Nicolae Bacalbașa, retragerea proiectului. Bacalbașa a refuzat și a supus proiectul de hotărâre la vot. Cu 19 voturi „pentru“ și 14 voturi „împotrivă“ a fost aprobată Hotărârea CJ Galați nr. 146/26.11.2015 prin care pentru toate cele 13 autovehicole din parcul auto al CJ au fost alocate consumuri nelimitate de carburanți.  

Curtea de Conturi confirmă plimbările lui Bacalbașa pe bani publici

În urma unor dezvăluiri din „România liberă“, prin care demonstram că în 2014 președintele CJ Galați Nicolae Bacalbașa a utilizat trei mașini de serviciu și a parcurs o distanță de 42.750 km, mai mult decât circumferința Pământului la Ecuator, de 40.076 km, Curtea de Conturi a efectuat un control la CJ Galați.

Inspectorii au constatat „prejudicierea în mod nejustificat a bugetului CJ Galați cu suma de 16.036 lei, reprezentând plăți nelegale cu carburantul utilizat pentru deplasările efectuate de conducătorul unității“. Adică de Nicolae Bacalbașa. Potrivit raportului Curții de Conturi, „președintele CJ Galați a utilizat mijloace de transport și combustibil în anul 2014 pentru unele deplasări efectuate la Guvern, Ministerul Sănătății etc., în zile nelucrătoare (sâmbăta și duminica), astfel a utilizat mijloace de transport și combustibil pentru anumite deplasări în interes personal, fără legătură cu activitatea entității“.

Spre exemplu, pe 1 decembrie 2013, a fost o cursă la București cu VW Touareg GL-01-CJG, confirmată prin foaia de parcurs nr. 000498/01.12.2013. Dar 1 decembrie era de două ori zi nelucrătoare, era duminică și Ziua Națională. Ușile mi­nisterelor erau închise, însă președintele CJ Galați a participat la talkshow-uri.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă