14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportBanca Mondială dă dreptate producătorilor în disputa cu ministrul Agriculturii

Banca Mondială dă dreptate producătorilor în disputa cu ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a lăudat producția de cereale obținută de România, dar a fost contrazis rapid de către un reprezentant al cultivatorilor. Ministrul a precizat, în cadrul unei conferințe organizate de Mediafax, că “anul 2014 fost unul foarte bun pentru agricultură şi al doilea an consecutiv cu balanţă agricolă pozitivă. 

În 2013, excedentul a ajuns la peste 300 de milioane de euro, iar în 2014 la peste 500 de milioane de euro”. România s-a clasat anul trecut pe locul cinci în UE la producţia de grâu, pe locul doi la porumb şi pe patru la rapiţă, a mai anunțat Constantin. Datele obținute de RL de la Banca Mondială arată că performanța României este slabă, fiind devansată de cel puțin 20 de state europene în ceea ce privește producția de cereale.

Ministrul a fost contrazis la puțin timp în cadrul aceluiași eveniment și de Nicolae Sitaru, vicepreședintele Ligii Producătorilor Agricoli din România. Acesta a precizat că România se situează foarte jos în Uniunea Europeană la media producției de cereale, cu 3,5 tone la hectare la grâu și 4,5 tone la porumb. Sitaru a explicat rezultatele proaste prin faptul că “mica agricultură” nu folosește semințele certificate și nu beneficiază de tehnologii noi.

Revenind la datele oficiale și independente ale Băncii Mondiale, aflăm că producția la cereale a fost de 3,3 tone la hectar în 2010, 3,9 tone în 2011, 2,9 tone în 2012 și 3,8 tone în anul 2013, ultimul monitorizat de instituția financiară. Plecând de la datele BM pentru 2013, observăm că România se află – la producția de cereale – în urma altor state: Albania, Austria, Belgia, Bosnia, Croația, Cehia, Danemarca, Franța,Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina. România devansează țări precum Cipru, Elveția, Finlanda, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, Turcia. Institutul Național de Statistică a simțit nevoia să aducă o serie de clarificări acestei dispute, precizând că producţia de cereale pentru boabe a fost anul trecut cu 3,4% mai mare faţă de 2013, datorită creşterii randamentelor la hectar la porumb, orz, orzoaică, ovăz şi grâu, iar la legume, fructe şi struguri producţia a scăzut.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2014 reprezintă 45,9% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39%.  

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă