12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportBaronii locali, chemați în ajutorul Guvernului Grindeanu. Nota de plată: 30 de...

Baronii locali, chemați în ajutorul Guvernului Grindeanu. Nota de plată: 30 de miliarde de lei de la bugetul de stat

Pentru a fi 100% sigur de supraviețuirea guvernului, confruntat cu prima moțiune de cenzură, Liviu Dragnea le-a promis aleșilor locali ai PSD că suma de 30 de miliarde de lei pentru administrație va fi livrată într-un singur an și nu în patru.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă, ieri, de plenul reunit al Parlamentului. S-au înregistrat 161 de voturi „pentru” şi opt „împotrivă”. Pentru a fi adoptată moţiunea ar fi trebuit să întrunească cel puţin 233 de voturi pentru. Partidele care au voata moțiunea – PNL, USR şi PMP – au, împreună 168 de voturi. Parlamentarii care care susțin Guvernul Grindeanu – din PSD, ALDE și UDMR – au fost prezenți în sală dar nu au votat.

Înaintea moțiunii de cenzură PNL-USR, unii dintre parlamentarii PSD și-au exprimat, în spatele ușilor închise, nemulțumirea față de premierul Grindeanu, după ce acesta a emis pe ascuns ordonanța 13 de modificare a Codului Penal. „Îl critică pe Grindeanu pentru că nu au curaj să îl critice pe Dragnea”, comenta pe holurile Parlamentului un parlamentar PSD. Chiar dacă în PSD erau parlamentari dispuși să voteze moțiunea PNL-USR, președintele Liviu Dragnea nu a împrătășit această strategie, au afirmat surse din PSD. Dragnea preferă, deocamdată, să îl păstreze pe Grindeanu la Palatul Victoria, considerându-l controlabil. În plus, liderul PSD se temă că, dacă Grindeanu ar părăsi Palatul Victoria, președintele Klaus Iohannis va fi extrem de exigent cu desemnarea următorului premier din partea PSD-ALDE.

Bani contra voturi

Chiar dacă șansele Opoziției de a dărâma guvernul păreau reduse, pentru a evita surpizele, Dragnea i-a chemat, ieri, la Parlament pe președinții de consilii județene și pe primarii PSD, cei care îi influențează pe parlamentarii, pentru că aduc voturi pe plan local. Pentru prima dată, la împărțirea fondurilor a fost invitat și președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, izolat până acum în PSD. Întâlnirea a fost condusă de tripleta Liviu Dragnea – Sorin Grindeanu – Sevil Shhaideh (ministrul Dezvoltării). La întâlnire, surse din PSD afirmă că s-ar fi stabilit că baronii PSD vor primi banii pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pe baza unui calendar care se va stabili în perioada următoare.

Banii, care se alocă prin ordine ale ministrului Dezvoltării, ar urma să vină mai repede decât se prevăzuse inițial. Și acesta pentru că, inițial, cele 30 de miliarde alocate printr-o ordonanță de urgență erau pentru următorii patru ani de zile. Însă, prin proiectul de buget pe anul 2017, se prevede că se alocă 30 de miliarde numai în anul 2017, pentru PNDL. Mai mult, proiectul de buget conține un articol potrivit căruia, prin derogare de la legile în vigoare, se pot aloca Ministerului Dezvoltării, prin hotărâre a Guvernului, sume din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017 pentru finanțarea PNDL.

De asemenea, Dragnea a promis că miniștrii vor merge în teritoriu pentru a asculta doleanțelele filialelor și că va relua procedurile pentru procesul de descentralizare. În schimb, aleșii locali ai PSD au dat asigurări că parlamentarii din județele lor vor sprijini Guvernul Grindeanu.

„S-a vorbit de susţinerea Guvernului în continuare, de solidaritatea în partid şi de unitate”,  a fost varianta lui Liviu Dragnea. „Nu am discutat doar de PNDL, am discutat de mai multe lucruri. Vom mai avea o rundă de discuții după moțiunea de cenzură”, a comentat, succint, Marian Oprișan.
Bazat pe sprijinul aleșilor locali, Dragnea le-a cerut parlamentarilor PSD să stea în sală la vot dar să nu își exprime votul. Strategia a fost urmată de ALDE și UDMR, prefigurând respingerea moțiunii de cenzură.

Nemulțumiri în PNL

De cealaltă parte a baricadei, o parte a liberalilor erau nemulțumiți de strategia de negociere. Nemulțumirile mergeau în două direcții. Unii liderii PNL afirmau, neoficial, că nu era momentul unei moțiuni de cenzură, din moment ce partidul are posibilitatea unui singur demers în acest sens într-o sesiune parlamentară. Erau și liberalii care considerau că liderii partidului ar fi trebuit să mai aștepte până în momentul în care nemulțumirile din PSD și ALDE s-ar fi extins.

Pe de altă parte, monopolizarea negocierilor cu USR de către Raluca Turcan (șefa interimară) și Cătălin Predoiu era văzută ca o ofensivă a fostului PDL pentru a-și întări poziția înainte de congresul din luna iunie.

Putere versus Opoziție

În discursul din plen, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că, dincolo de lozinci şi încercarea de a se agăţa de protestele românilor, preşedintele Klaus Iohannis a demonstrat că îşi doreşte să pună „cât mai degrabă” guvernul său. Grindeanu a repetat punctajul PSD din ultima perioadă, invocând victoria obținută în alegeri și dorința de a aplica programul de guvernare.

În aceeași notă, Liviu Dragnea, șeful PSD și al Camerei Deputaţilor, a declarat că moţiunea de cenzură este doar „o notă de subsol la discursul slab şi răutăcios al şefului statului Klaus Iohannis” motivată de nemulțumirea PNL și USR că au pierdut alegerile. Depunerea moțiunii ar împiedica PSD să mărească salariile și pensiile, s-a plâns Dragnea.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a susținut  că moţiunea de cenzură este o sancţiune politică la adresa unui comportament de guvernare inacceptabil, susţinând că „Noaptea ca hoţii” a devenit sloganul guvernării Dragnea-Grindeanu-Tăriceanu. Social-democrații au huiduit-o și au strigat „Stolo, Stolo”, cu referire la perioada în care Raluca Turcan a fost consiliera lui Theodor Stolojan. ”Ordonanța rușinii a fost atât de transparentă încât i s-a văzut și Teleormanul”, a fost fraza liberalului Cătălin Predoiu, care a provocat huiduielile parlamentarilor PSD.

Liderul USR, Nicuşor Dan, a declarat că Guvernul Grindeanu şi-a pierdut încrederea, pentru că a pus „interesele” şefului de partid în faţa intereselor ţării.

Băsescu a ținut propriul show

Fostul şef de stat, Traian Băsescu, l-a întrebat, ieri, pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, dacă lasă „ciocu’ mic” ştiind că are un dosar pe abuz în serviciu, Dragnea răspunzându-i că la el nu este cazul şi că de aceea se întâmplă ceea ce se întâmplă.

Băsescu a cerut si din timpul PSD pentru a cere schimbarea definiției abuzului în serviciu. Pentru a fi mai convigător, Băsescu l-a întrebat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, dacă a citit legea 365/2004, primind un răspuns pozitiv. Prilej pentru Băsescu să atragă atenția că, potrivit respectivei legi, infracțiunea de abuz trebuie să îndeplinească trei condiții: intenție, folos necuvenit și încălcarea legii.

La finalul discursului, Călin Popescu Tăriceanu i s-a adresat liderului PMP, spunându-i: ”Eu i-am spus lui Dragnea să nu vă dea timp din timpul lor pentru că o să ajungă să-i luați la întrebări pe banii lor”.  ”Numai în România se poate întampla să te înjure cineva pe timpul tău”, a intervenit și Dragnea, moment în care Băsescu a răspuns: „Doar în România un ayatollah e ortodox”, aluzie la Liviu Dragnea.
 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...
Ultima oră
Pe aceeași temă