10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Băsescu: Chem Guvernul la consultări legate de reducerea CAS

VIDEO. Băsescu: Chem Guvernul la consultări legate de reducerea CAS

Preşedintele Traian Băsescu a anunțat, miercuri seară, că va chema Guvernul  la consultări legate de reducerea CAS, deoarece are semne de îndoială cu privire la oportunitatea acestei măsuri economice.

 În condițiile în care sunt un adept al reducerii fiscalității, am mari semne cu privire la oportunitatea acestei măsuri. Oportunitatea este legată de fondul de pensii. Reducerea cu 5% a CAS-ului la societăți adaugă deficitului de la fondul de pensii cinci miliarde. Asta înseamnă un deficit de 18 miliarde, în total. Salariații nu au niciun avantaj din reducerea CAS-ului.

Îmi este greu să îmi imaginez cum va fi compensată reducerea CAS-ului. Premierul spune din îmbunătățirii de către ANAF, dar noi știm foarte bine că bugetul a suferit trei rectificări în minus din cauza colectării negative a ANAF. Nu văd de unde poate veni credibilitatea, ca peste noapte, să se îmbunătățească colectarea în așa măsură încât să compensăm cele cinci miliarde. Eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri, care se vor duce din nou la populație. Ca și cele 35 de măsuri introduse anul acesta care se răsfrâng în costuri pentru populație. Cred că se vor îndrepta spre taxa spre proprietate. 

Crearea de locuri de muncă ar fi o soluție. Dacă Guvernul Ponta ar crea un milion de locuri de muncă, probabil ar compensa deficitul. O altă soluție ar fi creșterea salariului. În condițiile în care România are 4,5 milioane salarați și 5,5 milioane pensionari. Ar fi o soluție să mărească salariile foarte mult, dar asta nu ar accepta nici firmele și nici bugetul. O altă sursă este tăierea investițiilor. Oricum pe primele șase luni investițiile sunt mai mici decât investițiile de anul trecut. Asta va înseamna reducerea locurilor de muncă. O continuare a acestei politici pentru a reduce deficitul de la pensii ar fi agravarea somajului.

Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi. Din acest motiv, voi invita Guvernul la Consultări, invocând articolul 86 din Constituție. Aceasta este o problemă de importanță deosebită.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/45313624c855c23c283427d4959be4e0/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă