12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportBăsescu: După demisia lui Boc, i-am propus lui Ponta să devină prim-ministru,...

Băsescu: După demisia lui Boc, i-am propus lui Ponta să devină prim-ministru, dar am fost refuzat de USL. Iată STENOGRAMELE propunerii înaintate de preşedinte lui Victor Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, în cadrul unei emisiuni TV, că după demisia Guvernului Boc i-a propus funcţia de premier lui Victor Ponta, precizând că dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio cât şi transcrierea discuţiei.

La scurt timp după această declaraţie preşedintele PSD Victor Ponta a precizat că preşedintele Băsescu nu i-a propus niciodată nimic şi, prin urmare, nu avea ce să refuze.

Citeşte si Ponta: Băsescu nu mi-a propus niciodată nimic, deci nu aveam ce să refuz

După ce Ponta a declarat că nu i-a fost propusă funcţia de premier, Băsescu i-a dat lui Ion Cristoiu, în a cărui emisiune a făcut declaraţiile privind propunerea adresată USL, stenograma consultărilor de la Cotroceni şi înregistrarea discuţiilor.

În documentul prezentat de Cristoiu se poate citi:

“Preşedintele Traian Băsescu ia cuvântul, răspunde Crin Antonescu imediat care zice „Bună seara”. Apoi intervine preşedintele României şi spune la un moment dat: „Nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru, dacă ar dori acest lucru, ştiu că este pregătit, are program, deci totul ţine de cum reuşim să formăm majorităţile”, apoi se referă la cererea de demisie a preşedintelui.

La aceasta Crin Antonescu răspunde: „Asta glumim cu varianta Ponta…”, Ponta n-a răspuns, răspunde Crin Antonescu, e un dialog preşedinte-Crin Antonescu”, a relatat moderatorul emisiunii de la B1 TV, citind din stenograma care i-a fost dată de către preşedintele Băsescu.

În continuare, acesta a citit – în timpul emisiunii cu şeful statului – transcrierea discuţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderul PC, Daniel Constantin:
“Daniel Constantin: „Eu mă aşteptam ca la începutul discuţiei noastre să veniţi cu o propunere, pentru că până la urmă dumneavoastră ne-aţi invitat la discuţii şi dumneavoastră…”

“Preşedintele României, Traian Băsescu: Eu v-am făcut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim-ministru.

Daniel Constantin: Am înţeles. O notăm ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie, sau mai degrabă…
Preşedintele României, Traian Băsescu: Nu”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că a fost surprins de refuzul lui opoziţiei .

“Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când i l-am oferit lui Victor Ponta”, a afirmat Traian Băsescu.

El a precizat că a făcut această ofertă în timpul consultărilor de la Cotroceni cu USL după demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Băsescu a precizat că Victor Ponta nu i-a răspuns, dar că “în locul lui” prima dată a răspuns liderul PNL Crin Antonescu, iar apoi liderul PC Daniel Constantin.

“Victor Ponta n-a spus nimic. A răspuns Antonescu şi a răspuns ăla micu’, cum îi spune, Constantin”, a mai afirmat Traian Băsescu.

“S-ar putea ca Victor Ponta să aibă ceva pe conştiinţă, nu stiu, de nu a vrut, […] Ei asta mi-au cerut la consultări: alegeri anticipate şi demisia preşedintelui. Le-am răspuns ceva de genul «nu sunt rege. Nu pot sa abdic, am mandat constituţional». În ceea ce priveşte anticipatele, le-am spus domnul Ponta poate fi prim-ministru. Doar dacă are ceva care încă nu poate fi spus public şi de asta nu a existat un da”, a continuat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că că liderii PDL erau pregătiţi, cu 24 de ore înainte ca Emil Boc să demisioneze, în privinţa propunerii pe care el avea să o facă liderului PSD Victor Ponta de a prelua mandatul de prim-ministru.

“Ei erau pregătiţi şi pentru ca Victor Ponta să accepte funcţia de prim-ministru, şi pentru Mihai Răzvan Ungureanu”, a adăugat Traian Băsescu.

“Şi miniştrii erau pregătiţi că Victor Ponta putea spune Da şi eu trebuia să spun public acest lucru”, a mai precizat şeful statului.

Băsescu a explicat şi că formaţiunile din USL au fost chemate la consultări la Cotroceni înainte de PDL, “în această logică”.

“USL a fost primul. PDL a venit după el şi nu puteam să propun la doi lideri funcţia de prim-ministru”, a spus şeful statului.

Şeful statului a precizat că, dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, el va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio a discuţiei, cât şi transcrierea.

Preşedintele Băsescu a făcut aceste declaraţii referindu-se la şansele pe care le are USL pentru a guverna după alegerile din toamnă.

“Vă dau o veste bună. Greu de crezut că va fi (guvernare USL – n.r.). Nu vor face procentajul care să le permită să guverneze singuri”, a susţinut Traian Băsescu.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Răsturnare de situație la FC Barcelona! Decizia de ultim moment luată de Xavi

După ce anunțase că la finalul acestui sezon va părăsi banca tehnică a formației FC Barcelona, antrenorul spaniol Xavi Hernandez a ajuns la un...

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă