12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportVIDEO. Băsescu: Rusia are de câștigat de pe urma acordului de asociere...

VIDEO. Băsescu: Rusia are de câștigat de pe urma acordului de asociere a R.Moldova cu UE

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legile pentru ratificarea Acordurilor de asociere între UE şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, legi adoptate săptămâna trecută de cele două Camere ale Parlamentului.

Astăzi am trimis la Monitorul Oficial, în urma semnării Decretului de promulgare a Acordurilor de asociere la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Aş vrea să trag o concluzie asupra a ceea ce s-a întâmplat din acest punct de vedere. Se dovedeşte că nimeni nu poate opri evoluţia unei naţiuni, oricât de neconvenabilă ar fi din punct de vedere politic. Ştim evenimentele din Ucraina, care au repercusiuni grave şi acum asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei şi totuşi vedem o armată ucraineană care, cu arma în mână, apără voinţa poporului. Poporul ucrainean doreşte să se apropie de Uniunea Europeană, doreşte să iasă din chingile controlului politic exercitat tradiţional de Moscova asupra Ucrainei, şi iată că reuşeşte, pe de o parte, politic, pe de altă parte, apărându-şi voinţa cu arma în mână. Îmi doresc mult ca Armata ucraineană să lichideze în cel mai scurt timp rezistenţa separatiştilor din Lugansk şi Doneţk, şi poporul ucrainean să-şi poată urma drumul aşa cum  îl doreşte.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, trebuie să vă spun că este o mare satisfacţie pentru noi şi o reuşită deosebită a Republicii Moldova. Republica Moldova a semnat atât Acordul de liberalizare a vizelor, şi acest lucru s-a şi produs, şi a semnat şi Acordul de asociere la Uniunea Europeană, care va intra în vigoare la 1 octombrie. România, prin Parlament, a ratificat, iar eu astăzi am promulgat Legea, aşa că, din punct de vedere al României, noi am făcut tot ce s-a putut pentru a sprijini Republica Moldova, nu numai prin promulgare, dar şi de-a lungul acestui proces dificil, iniţiat de guvernul Filat şi finalizat de guvernul Leancă. Aş face menţiunea că şi Republica Moldova, chiar în condiţii vitrege, cu o Transnistrie agresivă şi potrivnică, cu o Găgăuzie extrem de refractară la drumul spre Europa al Republicii Moldova, iată că reuşeşte să semneze Acordul de asociere şi să înceapă un drum de apropiere de Uniunea Europeană, ca de altfel şi Georgia, în condiţiile în care şi Georgia are probleme teritoriale, ca urmare a ocupării Osetiei de Sud şi a Abhaziei de către Federaţia Rusă, în 2008.

S-ar cuveni să tragem o concluzie: miza Federaţiei Ruse pentru fostele ţări ale Uniunii Sovietice este o miză legată de controlul politic. Dacă îmi permiteţi o apreciere, eu consider că şi Federaţia Rusă are de câştigat ca urmare a intrării în vigoare a acordurilor de asociere a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană. Şi, are de câştigat, pentru că asocierea la Uniunea Europeană înseamnă condiţii de competitivitate pe piaţa celor trei ţări, înseamnă calitate la standarde europene a produselor din economia celor trei ţări, înseamnă calitate la standarde europene a serviciilor care sunt oferite pe teritoriul celor trei ţări semnatare ale acordului de asociere.

Sigur, n-aş vrea să exagerăm, spunând că Acordul de asociere înseamnă o imediată perspectivă de intrare a acestor ţări, şi ne referim în primul rând la Republica Moldova în Uniunea Europeană. V-aş aduce aminte că România a semnat acordul de asociere în 1993 şi a intrat în UE în 2007. Deci, un parcurs de 14 ani de reforme dificile care au fost necesare. În acelaşi timp, este foarte clar că nu te poţi gândi să ajungi la începerea unui acord, a unui tratat de intrare în Uniunea Europeană, fără ca, premergător, să ai un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Deci, aş spune că este un pas foarte important pentru cele trei ţări, în mod deosebit, în ceea ce ne priveşte, pentru Republica Moldova, dar nu înseamnă o garanţie de intrare în Uniunea Europeană, iar acordul nu prevede nicio astfel de garanţie. Au existat, însă, în declaraţiile preşedintelui Barroso şi ale preşedintelui Van Rompuy, afirmaţii că este o perspectivă europeană pentru Republica Moldova, ceea ce ne bucură. Este o declaraţie politică, deocamdată.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/4f814f2e313ba54d4be013e954433f28/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă