10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportBăsescu va discuta cu serviciile după primul tur pentru că ”au sărit...

Băsescu va discuta cu serviciile după primul tur pentru că ”au sărit calul”

”Câţiva oameni, din conducerea serviciilor, care neprivind la interesul de neutralitate al serviciului, la prestigiul Serviciului, au sărit calul”, a declarat președintele Traian Băsescu, acesta dând asigurări că luni, după primul tur al alegerilor prezidențiale va discuta cu aceste servicii.

”Profesional, eu spun că sunt nişte servicii puternice şi bune, dar acum greşesc”, a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.

”Atenţie, nu vorbim de serviciu în ansamblul lui. Să nu vă închipuiţi că ofiţerii SRI aleargă toţi acum şi fac unii la dreapta şi alţii la stânga. Nu, sunt câţiva oameni, din conducerea serviciilor, care, neprivind la interesul de neutralitate al serviciului, la prestigiul serviciului, au sărit calul”, a continuat el.

Potrivit lui Traian Băsescu, ”şi politicienii şi presa trebuie să ştie că nu a pus serviciile sunt control”.
”Eu le-am strunit, cât am fost preşedinte, acum, către sfârşitul mandatului, la vârf se fac nişte jocuri care nu îmi plac”, a mai declarat Traian Băsescu, adăugând că imaginea serviciilor poate fi afectată dacă nu se corectează imediat.

Băsescu a ţinut să precizeze că ”serviciile nu se pretează la băgat voturi în urnă, pentru că ele supraveghează”.

”Nu vorbim despre tot serviciul, ci de câţiva lideri care, deşi au fost atenţionaţi, au zis că nu o să îmi dau eu seama, până la urmă. M-au subestimat. Să nu discutăm de oameni, pentru că trebuie să discut prima dată cu ei, dar nu am vrut ca cineva să creadă, pentru că ştiu ce este în mediile politice, toţi vorbesc de implicarea serviciilor şi nimănui nu îi este clar cum. Iar acest lucru a ajuns şi în societate. Deja există impresia că serviciile se implică, iar eu le confirm: Da, nu vin în faţa voastră să spun că nu se implică, dar voi avea o discuţie luni, după primul tur”, a mai spus Băsescu.

Întrebat dacă se poate vorbi despre ”un eşec al reformării serviciilor secrete”, Traian Băsescu a spus: ”Nu este un eşec, eu previn de o lună, spun public: Atenţie, serviciile secrete româneşti au devenit extrem de puternice şi nu avem un sistem de control al activităţii lor”.

Preşedintele a mai arătat că ”tentaţia serviciilor este să iasă din statutul de instrument şi să dobândească şi putere de a influenţa decizia politică”.

”Este tentaţia oricărui serviciu, din oricare ţară, în momentul în care nu are un sistem eficient de control”, a mai declarat Traian Băsescu, adăugând că el, în mandatul său, ”i-a controlat, adică nu au putut să recurgă la nimic”.

”Acum se creează, deşi eu nu simt cu nimic lipsă de informaţie, o primesc la fel ca înainte, dar îmi este clar că s-au angajat unii care ştiu, le-a şi transmis Victor Ponta: Dacă ajung, aveţi înălţimea cu un cap mai puţin şi atunci s-au canalizat pentru susţinerea lui Iohannis, alţii care îl vor pe Victor Ponta. Dar amândoi vor fi nişte marionete”, a mai comentat Traian Băsescu.

Despre faptul că ”pare că a pierdut controlul acestor servicii”, Traian Băsescu a replicat: ”Aşa este, din acest punct de vedere nu le controlez, îmi este clar că se mişcă, îmi este clar că au rămas perfect loiale în relaţia cu mine, primesc informaţiile ca şi până acum, în acelaşi timp, s-au băgat în nişte jocuri care nu sunt ale lor”.

”Îşi caută noul stăpân, dar, atenţie, că până când noul stăpân învaţă să fie stăpân, riscă să fie ele stăpânul lui”, a adăugat Băsescu.

El a arătat că a spus în ultima vreme de multe ori că ”legislaţia este slabă şi că serviciile trebuie puse sub control şi să rămână la statutul lor, de instrument la dispoziţia decidenţilor, şi nicidecum să facă jocuri politice”.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă