20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportBătălia pentru SIE, testul majorității parlamentare

Bătălia pentru SIE, testul majorității parlamentare

Președintele  Klaus Iohannis l-a nominalizat, ieri, pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe. Propunerea șefului statului scindează coaliția majoritară: UNPR o susține, în timp ce PSD este împotrivă.

Dacă Parlamentul va fi de acord cu propunerea preşedintelui, Ungureanu va reveni la conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), pe care l-a condus între 2007 și 2012. Mihai Răzvan Ungureanu este consilier personal al președintelui Klaus Iohannis și prim-vicepreședinte PNL.  Serviciul secret este condus interimar de directorul adjunct Silviu Predoiu, după ce Teodor Meleșcanu a demisionat din fruntea SIE, pe 22 septembrie 2014.

Nominalizarea lui Ungureanu pentru șefia SIE era o intenție mai veche a șefului statului, dar a venit în contextul în care Guvernul este condus interimar de Gabriel Oprea (UNPR), în timp ce premierul Victor Ponta (PSD) se află la un spital în Turcia, după o operație la genunchi.  Marți, Oprea a jucat un rol important în trecerea prin Parlament a Strategiei Naționale de Apărare propusă de președintele Klaus Iohannis, blocând tentativa de boicot a PSD și ALDE. De altfel, Oprea a afirmat, marți seară,  că sprijină propunerea lui Iohannis pentru șefia SIE, indiferent de cine va fi cel nominalizat.

În schimb, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a caracterizat, ieri, propunerea șefului statului drept „ilegală“, invocând prevederile din legea de funcționare a SIE, potrivit cărora șeful serviciului este numit de CSAT la propunerea președintelui.  Socrul premierului a adăugat că a vorbit cu Victor Ponta, care i-a spus că nu este la curent cu propunerea și că la ultima ședință CSAT nu a fost abordat acest subiect. Însă, articolul invocat de Sârbu este în dezacord cu prevederile constituționale potrivit cărora Parlamentul decide „numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii“. La numirile precedente (Claudiu Săftoiu, Mihai Răzvan Ungureanu, Teodor Meleșcanu) s-a mers pe textul constituțional și există mai multe decizii ale CCR care stabilesc prevalența Constituției în fața celorlalte legi, inclusiv cea mai recentă în cazul Șova. Că există tensiuni între PSD și UNPR o dovedește și declarația lui Liviu Dragnea, care a afirmat că  nu îl susține pe Mihai Răzvan Ungureanu și că ar dori ca Victor  Ponta să revină cât mai repede în țară.

Scenarii posibile

Cum era de așteptat, liderii liberali au anunțat că îl vor vota pe Mihai Răzvan Ungureanu, invocând cutuma potrivit căreia șefii serviciilor secrete trebuie să provină din Opoziție. UDMR a anunțat, de asemenea, că va vota în favoarea lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Ce se poate întâmpla mai departe? O variantă este ca propunerea să fie blocată sau amânată la nivelul Birourilor Permanente reunite, unde partidele care se opun numirii lui Ungureanu dețin majoritatea.  PSD ar obține o amânare până la toamnă, având în vedere faptul că sesiunea parlamentară se încheie marțea viitoare. Dacă propunerea ajunge la plen, PSD ar putea încerca să provoace lipsa cvorumului, fiind necesară prezența a 278 de parlamentari. Pe hârtie, partidele care îl sprijină pe Ungureanu – PNL, UNPR, UDMR, PSRO – au 251 de voturi, iar cele care sunt împotrivă, PSD și ALDE – 245. Cvorumul poate fi asigurat de Minorități și de grupul PND, formațiuni care nu și-au anunțat o poziție oficială. Dacă va fi cvorum, pentru instalarea șefului SIE va fi nevoie de votul majorității celor prezenți.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă