14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportBlocaj în Consiliul Local din Constanța din cauza cererii DNA în dosarul...

Blocaj în Consiliul Local din Constanța din cauza cererii DNA în dosarul lui Mazăre

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut Consiliului Local Constanța să se constituie parte civilă în ultimul dosar al lui Radu Mazăre, însă după ce consilierii au supus la vot cererea rezultatul a fost neconcludent, informează Mediafax

Astfel, s-au înregistrat mai multe abțineri, chiar din partea consilierilor PSD, decât voturi “pentru” sau “împotrivă”.

Consilierii locali au luat în discuție, în cadrul ședinței de luni, o cerere a DNA pentru ca CLM Constanţa să se constituie parte civilă în dosarul în care Radu Mazăre este anchetat pentru vinderea a două terenuri din Mamaia, în opinia anchetatorilor la un preț subevaluat. 

Citește și: Motivarea ICCJ în cazul primarului Radu Mazăre

Șeful Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Constanța, Irina Pânzariu, a afirmat în cadrul ședinței Consiliului Local că DNA îl anchetează pe Radu Mazăre pentru subevaluarea unui teren de 12.000 de metri pătrați în zona Cazino Mamaia și pentru subevaluarea altui teren la Club Castel tot în Mamaia, de 15.000 de metri pătrați, ambele fiind vândute, primul în 2007, iar al doilea în 2004.

Expertul desemnat de către DNA consideră că prejudiciul în acest caz este de patru milioane de euro, trei milioane de euro pentru primul teren și un milion de euro pentru cel de-al doilea. Irina Pânzariu a menționat însă că un alt expert a stabilit că nu există niciun prejudiciu în acest caz, evaluările fiind întocmite corect.

Șeful Serviciului Juridic a explicat că acele terenuri au fost vândute de către Consiliul Local.

“Procedura de vânzare a bunurilor a fost aprobată de Consilul Local. Tot Consiliul Local a aprobat și vânzarea celor două terenuri și tot prin hotărâre de Consilucomisia de vânzare a fost mandatată să-și însușească în numele Consiliului Local întreaga documentație care stă la baza acestor vânzări, cât și raportul de evaluare”, a explicat Irina Pânzariu, care a menționat că prețul de vânzare a fost stabilit pe baza unui raport de evaluare.

Viceprimarul Decebal Făgădău a cerut, în cadrul ședinței, să nu se constituie parte civilă Consiliul Local, în timp ce Sorina Tușa, consilier PNL, a solicitat ca CLM să se constituie parte civilă în acest dosar.

Votul a fost unul strâns, șase consilieri au fost “pentru”, șase au votat “împotrivă”, iar 11 s-au abținut, printre aceștia fiind și consilieri PSD. În această situație, proiectul nu a fost aprobat, nici nu a fost respins, ci practic nu s-a adoptat nicio hotărâre.

Citește și: Radu Mazăre a demisionat din toate funcțiile din PSD

Consilierii au mai dezbătut unproiect legat tot de acest subiect, fiind vorba despre un proiect privind însușirea de către Consiliul Local a raportului de expertiză care spune că nu există prejudiciu din vânzarea celor două terenuri. Proiectul a fost aprobat cu 13 voturi în favoarea sa, înregistrându-se zece abțineri.

Viceprimarul Decebal Făgădău a spus jurnaliștilor, la finalul ședinței, că a fost nemulțumit de faptul că mulți consilieri PSD s-au abținut de la vot.

“Suntem într-o situație aberantă. Consiliul Local a aprobat niște vânzări, Consiliul Local a aprobat la ce prețuri să se facă aceste vânzări, Consiliul Local a făcut o expertiză pe care și-a însușit-o din care reiese că nu există niciun prejudiciu. Pe cale de consecință mi se pare nefiresc ca să recunoști un potențial prejudiciu atâta vreme cât tu ai votat consecvent pentru vânzare, pentru stabilire de preț și pentru faptul că nu există un prejudiciu. Am suferit o dezamăgire, mă gândesc la repercusiunile politice ale acestui vot de astăzi, inclusiv demisia mea din funcția de președinte al organizației municipale”, a afirmat Făgădău.

El a recunoscut că nu au fost consultări înainte între reprezentanții PSD în Consiliul Local pentru a nu influența rezultatul.

“În mod evident, după cum s-a văzut în rezultatul votului, nu ne-am consultat înainte tocmai pentru a nu influența rezultatul votului sau votul fiecărui consilier. Rezultatul votului de astăzi este un rezultat al măsurătorii fricii și dacă vreți al bărbăției”, a afirmat Făgădău.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, nu a fost prezent la ședința Consiliul Local, fără a da explicații în acest sens nici măcar colaboratorilor săi.

Citește și: Radu Mazăre, reținut pentru 24 de ore. Primarul a venit la DNA cu bagajul făcut

Radu Mazăre s-a prezentat pe 20 martie la DNA Constanţa, la ieşire spunând că a luat la cunoştinţă faptul că s-a început urmărirea penală împotriva sa pentru patru fapte de abuz în serviciu, vizând terenurile de la Castel şi Cazino, pentru că nu a concediat funcţionari şi pentru neexecutarea unei decizii.

“Am luat cunoştinţă că s-a pus în mişcare urmărirea penală pentru terenul de la Castel, vândut în 2004, pentru terenul de la Cazino – ăla pentru care sunt în proces la Bucureşti, din 2007 (ambele terenuri sunt în staţiunea Mamaia – n.r.), pentru că nu am dat afară funcţionarii publici, în 2008, şi pentru că Primăria nu a executat o hotărâre de instanţă unde noi spunem, eu şi cei din subordinea mea, că nu putea fi executată. Asta-i tot – patru bucăţi de abuz în serviciu”, a spus Radu Mazăre.

De altfel, la sosirea la DNA, el a afirmat că în cazul celor două terenuri este vorba despre vânzări stabilite de Consiliul Local (CL) Constanţa, evaluate de un evaluator şi negociate, “nu sub valoarea evaluării”, de către o comisie a CL.”După ce cetăţeanul semna cu comisia Consiliului Local şi plătea avansul, primarul semna contractul. (…) Şi acolo sunt acuzat eu, nimeni altcineva: nici evaluator, nici consilieri locali, nici nimeni”, a spus Radu Mazăre.

Şi în 6 februarie, Mazăre s-a prezentat la DNA Constanţa, el spunând atunci că a fost chemat de procurori pentru un dosar în care este suspect, vizând un teren din stațiunea Mamaia care a fost vândut de Consiliul Local Constanța.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă