10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportBoc ia de la şcoli, dă la biserici

Boc ia de la şcoli, dă la biserici

În ultima şedinţă de Guvern, Cabinetul Boc a „răscolit” prin puşculiţa goală a bugetului şi a mai găsit nişte zeci de milioane de lei pentru achitarea datoriilor politice. Datorii făcute în campania pentru prezidenţiale sau, ulterior, în contextul negocierilor cu partenerii de guvernare. Mai întâi, Cabinetul Boc a suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 18,5 milioane lei, pentru a putea apoi, la pasul doi, să repartizeze nu mai puţin de 54,5 milioane lei către 1.334 de unităţi de cult. Sumele acordate variază între 1.000 de lei şi 1,2 milioane lei (cazul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Municipiul Caransebeş). Odată rezolvată „susţinerea cultelor”, Guvernul s-a „îngrijit” de şcoli şi unităţi sanitare. Doar că sumele sunt mult mai mici în aceste cazuri: 31,3 milione lei pentru 348 de unităţi de învăţământ şi, respectiv, 6,3 milioane lei pentru 40 de unităţi sanitare.

Bani şi pentru satul natal al lui Boc

La împărţirea banilor din 28 aprilie, Guvernul Boc nu a uitat nici primăriile şi unele consilii judeţene. Mai ales pe cele conduse de pedelişti şi independenţi. De pildă, satul Răchiţele din Cluj, locul de naştere al premierului Boc, a primit 800.000 de lei, iar Voluntariul condus de independentul Florentin Pandele a primit 1 milion de lei. Alte 2 milioane de lei au plecat de la Guvern pentru „întreţinerea periodică sistem rutier – covor asfaltic” al unei străzi din Cluj-Napoca, în timp ce lucrărilor de reparaţii ale drumului judeţean DJ 107 le-a revenit încă 1 milion de lei. O sumă frumoasă – 3 milioane de lei – au fost distribuite de la Palatul Victoria pentru lucrări la Casa de cultură din Municipiul Suceava, unde primar este democrat-liberalul Ion Lungu, din echipa lui Gheorghe Flutur.

În total, Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia sa, 39,2 milioane lei pentru 335 de proiecte de investiţii şi 29 milioane lei pentru cheltuieli curente şi de capital. Din acestea, 19,6 milioane de lei ajung la 233 de primării PDL, iar 4,2 milioane de lei la 34 de primării UDMR. În privinţa primăriilor opoziţiei, 21,2 milioane de lei se împart la 577 de primării PNL, iar 13 milioane de lei, la 232 de primării PSD. Luând în considerare sumele medii ce ar reveni fiecărei unităţi  administrative rezultă că primăriile UDMR sunt cele mai avantajate, beneficiind fiecare în medie de circa 123.000 de lei. Urmează cele de la PDL (84.120 lei / primărie), PSD (56.034 lei / primărie) şi PNL (36.741 lei / primărie).

În privinţa consiliilor judeţene, 1,4 milioane de lei au plecat spre Hunedoara, iar câte 100.000 de lei către Neamţ şi Tulcea.

„Reţeta” aplicată acum de Guvernul Boc nu este deloc nouă. Şi în guvernările PSD-PDL şi, respectiv, PNL prin hotărâre de Guvern s-au alocat bani preponderent spre primăriile conduse de reprezentanţii partidelor la putere.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă