8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportBREXIT. Consultările pe tema ieșirii Marii Britanii din UE s-au încheiat: Iohannis:...

BREXIT. Consultările pe tema ieșirii Marii Britanii din UE s-au încheiat: Iohannis: România rămâne atașată proiectului european. Leul nu va avea probleme

Președintele Klaus Iohannis a convocat, vineri dimineața, începând cu ora 11.00, o reuniune la Palatul Cotroceni, pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie.

UPDATE. Iohannis: ”Am analizat împreună situația creată de la votul care s-a ținut ieri in marea Britanie și din nefericire s-a soldat cu BREXIT, adică Marea Britanie dva părăsi UE. Noi regretăm acest vot dar, în acelați timp vreau să vă spuh foarte clar că noi respectăm acest vot. UE este un proiect valoros. România a fost de la început o țară care a dosrit să fie în UE”

”România rămâne atașată proiectului european”.

„România va negocia în așa fel încât să avem grijă de românii care trăesc în Marea Britanie„

”Marea Britanie va rămâne un partener foarte important pentru România însă nu va avea statut privileghiat în relația cu UE”

”Premierul m-a asigurat că impactul asupra economiei este unul gestionabil”.

”Am solicitat și am primit informații de la guvernatorul BNR că impactul asupra monedei naționale este mic și gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme. 

”Marți și miercuri voi merge la Consiliul European. După revenirea în țară, cei care au participat azi la consultări vor fi invitați la o nouă consultare la cotroceni.

”Trebuie să facem proiectul european mai bun, mai ușor de înțeles pentru cetățeanul de rând, mai performant”.

”Este momentul elaborării unui nou proiect de țară”.

”Această criză numită BREXIT are oportunități importante pentru România și vom avea grijă ca România și UE să iasă bine din această criză”

UPDATE. Au început consultările de la Palatul Cotroceni pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie dintre preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor politice. Din partea partidelor politice participă copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul UNPR, Valeriu Steriu, copreşedintele ALDE, Daniel Constantin. De asemenea, sunt prezenţi şi consilieri ai preşedintelui Iohannis. 

 Iohannis a declarat  că, din discuţiile avute cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după Brexit, a rezultat că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească. 

Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul guvernator am înţeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia României şi pentru finanţele româneşti”, a spus Iohannis, în debutul consultărilor de la Cotroceni.

UPDATE. Preşedintele Senatului, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, nu va onora invitaţia şefului statului Klaus Iohannis pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie pentru că nu avea pregătită o analiză a impactului acestei decizii a britanicilor, potrivit Agerpres

“Nu avea pregătită o analiză asupra impactului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În zilele următoare va face această analiză. Ieşirea din UE este un proces de durată în procedura oficială a Uniunii, aceasta durând între doi şi cinci ani de la data depunerii cererii de către Guvernul britanic”, a afirmat vineri, Andrei Alexandru, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului. 

UPDATE. Liderii principalelor partide politice din România, permierul Dacian Cioloș și Guvernatorul BNR au ajuns la Palatul Cotroceni.

—–

Potrivit Administrației Prezidențiale, la consultări vor participa premierul Dacian Cioloș, guvernatorul BNR Mugur Isărescu și liderii partidelor politice.

„I-am invitat astăzi, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 11:00, pe Prim-ministrul Dacian Cioloș, pe Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe liderii partidelor parlamentare, pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii”, a reiterat președintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Totodată, începând cu ora 12.00, vor avea loc discuții și la Palatul Victoria.

Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Referendum istoric. Marea Britanie decide să plece din Uniunea Europeană, după 43 de ani. Reacții, măsuri și consecințe

Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, a anunțat  ofiţerul şef pentru numărare (Chief Counting Officer), Jenny Watson, vineri dimineață, la Manchester. Astfel, 51.9% (17,410,742) dintre cetățeni britanici s-au declarat pro Brexit, în timp ce 48.1% (16,141,241) au optat pentru rămânerea în blocul comunitar.

Citește și: BREXIT. Reacțiile politicienilor români, după anunțarea rezultatelor referendumului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Revolut vizează investiții de peste 100 de milioane de dolari în Mexic

Compania Revolut intenționează să investească peste 100 de milioane de dolari în Mexic în acest an, a declarat miercuri, pentru Reuters, unul dintre directori. Directorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă