8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportCSAT a avizat favorabil bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Președintele Klaus...

CSAT a avizat favorabil bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Președintele Klaus Iohannis: Acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor. Este un buget prea optimist, supraevaluat

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dat, marți, aviz favorabil proiectului de buget pentru instituțiile din domeniul securității naționale. Vineri, președintele Iohannis a decis convocarea ședinței CSAT, după ce Guvernul a trimis proiectul de buget la secretariatul instituției.


UPDATE 14.35: O ședință de Guvern urmează să aibă loc, marți după-amiază, la Palatul Victoria.

14.20: Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, după ședința CSAT. Astfel, șeful statului a precizat că „este important de știut că avizul CSAT este obligatoriu”. 

„Ca atare, discuția a fost destul de aplicată și cu concluzii destul de clare”, a spus șeful statului.

„Acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor. După părerea specialiștilor și după părerea mea, este un buget prea optimist, supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere foarte mare. O creștere atât de mare este greu de realizat. Proiectul care ne-a fost prezentat preve o alocare de 2% pentru Apărare, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare. Este extrem de important ca banii alocați MApN să fie folosiți pentru programe de modernizare pe termen lung. Bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut, iar toate celelalte sunt scăzute cu aproximativ 10% față de anul trecut. Am analizat toate aceste bugete și, în final, CSAT a avizat favorabil toate bugetele pentru securitate națională”, a spus șeful statului.

14.18: Ședința CSAT, care a avut ca temă analizarea bugetului în cazul instituțiilor din domeniul securității naționale, s-a încheiat, urmând ca președintele Klaus Iohannis să facă declarații de presă.

Ședința CSAT a durat peste o oră și jumătate și a fost condusă de șeful statului. La ședință au participat premierul Sorin Grindeanu, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul Justiției, Florin Iordache, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, directorul SRI, Eduard Hellvig, adjunctul directorului SIE, Silviu Predoiu, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidențial Ion Oprișor, secretarul Consiliului, Mihai Șomordolea.


UPDATE: Ședința CSAT a început.


Ședința CSAT va avea loc la ora 12.30, la Palatul Cotroceni, și este prima reuniune la care participă membrii Guvernului Grindeanu. După încheierea ședinței, Executivul va organiza o nouă ședință, pe tema bugetului.

Vineri, Administrația Prezidențială anunța că în ședința de marți ar urma să fie discutate, pentru a fi aprobate sau respinse, bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Președintele Iohannis a criticat deja aceste bugete, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Grindeanu, și l-a avertizat că este posibil să nu fie aprobate aceste bugete de către CSAT. Votul din CSAT nu este consultativ, ci are caracter obligatoriu asupra bugetelor securității naționale.

Comunicatul de vineri al Președinției precizează că șeful statului a convocat ședința CSAT, „cu celeritate", în ziua de marți. Premierul Grindeanu a anunțat, ulterior, că a programat o nouă ședință de Guvern marți, imediat după ședința CSAT, special pentru a aproba proiectul Bugetului de stat pe anul 2017 având și avizul CSAT asupra acestuia.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat imediat după aceea că preşedintele Klaus Iohannis dorește să întârzie adoptarea Legii bugetului de stat de către Parlament și intrarea ei în vigoare. „Orice întârziere a Bugetului de stat nu ajută nimănui. Membrii CSAT erau în București. Toată lumea era pregătită. CSAT se poate convoca în două ore. Avizul CSAT este consultativ, Parlamentul este cel care decide. Dar avizul CSAT trebuie luat, pozitiv sau negativ", a susținut Liviu Dragnea.

Premierul Grindeanu a precizat, duminică, că Guvernul își va susține punctele de vedere în privința proiectului de buget pe anul 2017 în ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării.

„Vom merge marți, la CSAT. Vă spun cu toată fermitatea, ca să nu existe surprize. Ne susținem punctele de vedere și nu există schimbări. Asta este viziunea noastră pentru bugetul pe anul 2017", a declarat Sorin Grindeanu. Totodată, șeful Executivului a explicat că nu a putut adopta vineri proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 întrucât nu avea încă avizul CSAT asupra acestuia.

Premierul Grindeanu a mai spus că a avut o discuție telefonică vineri cu președintele Klaus Iohannis și a sperat că actualul Executiv va beneficia de „un tratament egal" cu cel de care a avut parte Guvernul Cioloș.

„În 9 decembrie anul trecut s-a ținut ședința de Guvern fără aviz CSAT, în care s-a adoptat proiectul de buget și a fost trimis către Parlament. În 10 decembrie a fost CSAT-ul. (…) Ca și prim-ministru, am sperat la un tratament egal cu cel de anul trecut, să pot să trimit spre Parlament bugetul (…) Am văzut că marți o să avem ședință CSAT. Din păcate, aceste lucruri înseamnă 3, 4, 5 zile în care se puteau întâmpla toate acele etape în Parlament", a mai spus Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă se așteaptă ca șeful statului să îi facă dificultăți și bugetul pe 2017 să nu aibă avizul CSAT, Sorin Grindeanu a răspuns: „Văzând desfășurarea din ultima săptămână încep să fiu sceptic. Aș vrea să am o surpriză marți și lucrurile să fie constructive, să putem cât mai repede să se avizeze bugetul și să se voteze în Parlament, astfel încât să se intre pe o desfășurare normală".

Totodată, întrebat de ce nu a adoptat Guvernul proiectul de buget în absența avizului CSAT, premierul Grindeanu a replicat: „Pentru că trăim în România și vreau să respectăm procedurile".

Cele mai citite

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă