21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportBugetul MAE, aprobat de comisiile de buget

Bugetul MAE, aprobat de comisiile de buget

Bugetul MAE a fost aprobat, miercuri, de comisiile de buget. Totodată, în cadrul ședinței a fost adoptat un amendament prin care se dublează bugetul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Potrivit Mediafax, bugetul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a fost dublat, miercuri, după ce comisiile reunite de buget au adoptat un amendament al deputatului Ana Birchall.

În cadrul dezbaterilor privind bugetul total al MAE, deputatul Ana Birchall a propus un amendament privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentantive ale acestora cu 5 milioane de lei.

Membrii comisiilor au aprobat acest amendament, având și acordul ministrului Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, astfel că bugetul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE a fost dublat, propunerea inițială fiind de 4,9 milioane de lei.

Totodată, comisiile de buget au adoptat un amendamentat avizat favorabil marți de comisiile de politică externă privind suplimentarea cu 10 milioane de lei a fondurilor pentru participarea României la Expoziția Mondială Milano 2015. Acest lucru nu reprezintă însă o creștere a bugetului MAE, ci doar o redistribuire în cadrul bugetului, suma urmând să fie luată de la fonduri externe nerambursabile.

Bugetul MAE, aprobat de comisiile de buget, este de 681,5 milioane de lei, fără mărirea de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Bugetul Ministerului de Externe este mai mic cu 11,4% față de 2014.

Discutarea bugetului MAE în comisiile de buget s-a făcut înainte de dezbaterile din comisiile reunite ale românilor de pretutindeni, care au avizat favorabil o creștere a bugetului pentru diaspora de 20 de ori, mai scrie Mediafax.

Astfel, comisiile pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi Senat au aprobat amendamentul deputatului Aurelian Mihai (neafiliat politic) prin care este suplimentat bugetul Departamentului cu suma de 100 milioane lei.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă