18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportBugetul MAE a primit aviz favorabil. Un singur amendament admis

Bugetul MAE a primit aviz favorabil. Un singur amendament admis

Comisiile reunite de politică externă, au dat aviz favorabil bugetului MAE, mai mic cu 11,4% față de 2014, parlamentarii aprobând un singur amendament din cele 41 depuse, cel referitor la suplimentarea de fonduri pentru participarea la Expoziția Mondială de la Milano.

Potrivit Mediafax, bugetul Ministerului de Externe a fost adoptat, marți, în comisiile reunite de politică externă cu majoritate de voturi.

Bugetul total al Ministerului Afacerilor Externe pe 2015 este de 681,5 milioane lei, adică 0,096% din PIB, mai mic cu 11,4% față de bugetul total din 2014.

Totodată, bugetul de stat al MAE prevăzut pentru anul 2015 este de 629,4 milioane de lei, mai mic cu 11,5% față de bugetul anului 2014.

”Bugetul total al MAE se compune, pe lângă suma aferentă bugetului de stat, și din rambursări din partea UE, pe fonduri externe nerambursabile – 19,2 milioane de lei, la care se adaugă venituri proprii preconizate de 32,9 milioane lei.

Influența în minus a fost determinată de reducerea limitelor de cheltuieli la toate tipurile de cheltuieli, cu excepția cofinanțării pentru fonduri externe nerambursabile, unde se înregistrează o creștere de 200,3% ”, a declarat în comisii ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Acesta a precizat că MAE a cerut mai mult decât suma primită. ”Totuși, înțelegând prioritățile bugetare stabilite la nivel guvernamental pentru perioada imediat următoare, am discutat cu colegii din departamentele de specialitate pentru a lua măsurile necesare pentru a funcționa cel puțin până la prima rectificare bugetară în bugetul stabilit, cu o excepție, și anume asigurarea fondurilor necesare pentru organizarea și participarea României la Expoziția Mondială de la Milano din 2015, care presupune pentru MAE o serie de acțiuni și proiecte suplimentare care trebuie realizate în 2015, eforturi bugetare în sumă de 15,6 milioane de lei”, a precizat Aurescu.

El a explicat că, momentan, s-au identificat pentru Milano 2015 soluții de finanțare în valoare de 5,6 milioane de lei de la bunuri și servicii, precizând că mai rămân de acoperit fonduri de aproximativ 10 milioane de lei, care ar putea fi luate din cofinanțarea din fonduri externe nerambursabile.

În ceea ce privește cheltuielile de personal, ministrul a spus că ”în acest moment acoperă primele 10 luni și jumătate din anul 2015” și ar mai fi nevoie de o diferență de 36,5 milioane de lei.

Aurescu a afirmat că această sumă ar acoperi acele sporuri pentru diplomații și personalul din zone de instabilitate și conflict, precum Ucraina, Libia, Egipt, Israel, Siria sau Afganistan, precum și creșterea unor cheltuieli cu diurna pentru trimiterea de personal specializat în activități de securitate în aceste zone de conflict.

De asemenea, el a spus că ar mai fi necesari bani pentru cheltuielile cu chiriile și utilitățile pentru imobilele închiriate de misiunile diplomatice, precum și pentru cele 580 de autovehicule din țară și străinătate, dintre care 392 sunt deja cu norma de durată îndeplinită.

”Dacă nu putem achiziționa noi autoturisme cresc cheltuielile de întreținere pentru aceste autoturisme cu 23,58%. După cum știți, Ordonanța nr. 34/2009 nu permite instituţiilor publice să achiziționeze autoturisme”, a spus Aurescu.
Totodată, Aurescu a precizat că pe agenda MAE există proiecte legate de deschiderea unor misiuni diplomatice și consulare noi, precum Consulatul de la Solotvino, rezultat al Acordului de mic trafic cu Ucraina, și Ambasada din Estonia, pentru care nu sunt bani, deși s-a decis recent deschiderea ei.

El a mai spus că i-a rugat pe colegii din MAE ”pe baza propunerilor care vin din partea comunității românești, pe baza propunerilor care vin din partea misiunilor diplomatice ale României” să facă o situație centralizată a tuturor nevoilor de deschidere de noi oficii consulare. Totodată, Aurescu a afirmat că există proiecte de mai multă vreme pentru oficii consulare la Cagliari, Bari, Manchester şi Miami.

MAE mai are nevoie de bani şi pentru polițele de asigurare medicale de bază din afara UE, mai scrie sursa citată.

”În acest moment, personalul diplomatic, consular și în general personalul MAE care se află la post în afara spațiului UE nu e acoperit de asigurări medicale, ceea ce reprezintă un factor de descurajare pentru plecarea la post în misiuni în afara spațiului UE. Pentru acest tip de cheltuială estimarea este de aproximativ 4 milioane de lei anual. În acest moment, aceste cheltuieli nu sunt acoperite de bugetul pe care-l avem alocat”, a declarat Bogdan Aurescu.

Referitor la cheltuielile de capital, Aurescu a spus că acestea ar trebui suplimentate, ”mai ales în ceea ce privește realizarea studiului de fezabilitate și întocmirea proiectului în vederea construirii noului sediu al MAE”, estimarea fiind de 6,8 milioane de lei.

Din cele 41 de amendamente, a fost aprobat unul singur, în condiţiile în care parlamentarii care depuseseră restul amendamentelor nu au fost prezenţi pentru susţinerea punctului de vedere.

Amendamentul aprobat se referă la alocarea a 10 milioane lei pentru Expoziţia Mondială Milano 2015, care se va desfăşura în perioada 1 mai-31 octombrie şi care are ca temă "Hrănirea planetei, energie pentru viaţă", "Hrănirea planetei, energie pentru viaţă", arată Mediafax.

Acesta ar urma să fie finanţat din fonduri externe nerambursabile, deşi reprezentanta Ministerului Finanţelor a explicat că acest lucru nu este posibil din punct de vedere tehnic.

Cele mai citite

Lucrări de infrastructură pe tronsonul Gurasada – Simeria

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că în perioada 8 - 14 mai 2024, pe tronsonul GURASADA - SIMERIA se vor executa...

Lucrări de infrastructură pe tronsonul Gurasada – Simeria

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că în perioada 8 - 14 mai 2024, pe tronsonul GURASADA - SIMERIA se vor executa...

OMS avertizează. Doar trei zile vor mai putea funcționa serviciile de sănătate din sudul Fâșiei Gaza

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că mai există combustibil suficient pentru a asigura funcționarea serviciilor de sănătate din sudul Fâșiei Gaza doar pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă