12.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSportBugetul secret al Primăriei Sectorului 5. Curtea de Apel a decis...

Bugetul secret al Primăriei Sectorului 5. Curtea de Apel a decis publicarea lui. Primarul Vanghelie NU l-a semnat

După doi ani de presiuni din partea societății civile și după două sentințe judecătorești, Primăria Sectorului 5 a fost obligată să-și publice bugetele.

Veniturile și cheltuielile Primăriei Sectorului 5, pentru anii 2014, 2015 și 2016, sunt acum disponibile pe Internet, anunță  Centrul de Resurse pentru participare publică  (CeRe).

Această organizație neguvernamentală a organizat, în ultimii doi ani, o campanie de transparentizare a cheltuielilor  administrației publice locale din Capitală.  Sectorul 5 era ultimul dintre cele șase care refuza să-și publice bugetele.

Pentru rezolvarea acestei probleme, CeRe a cerut informații Primăriei de sector, iar după ce n-a primit răspuns a dat Primăria în judecată.

Interesant este faptul că semnătura lui Marian Vanghelie, primarul (acum suspendat) al Sectorului 5, nu apare pe niciun document, nici în 2014, nici în 2015, nici în 2015. Vanghelie a fost arestat preventiv la 14 martie 2015 și, ulterior. suspendat din funcția de primar, la data de 6 aprilie 2015.

Deci pentru bugetul din 2014 și pentru bugetul estimat la începutul lui 2015 ar fi putut să semneze Marian Vanghelie.

“Pentru bugetul din 2014, pe lângă decizia Tribunalului în primă instanţă şi a Curţii de Apel la recurs, a fost nevoie de demersuri suplimentare pentru a convinge primăria să pună în aplicare hotărârea definitivă şi irevocabilă a instanţei. Le-am comunicat că vom trece la executarea hotărârii judecatoreşti apelând la un executor judecătoresc”, a explicat Vlad Cătună, organizator comunitar CeRe.

Probabil pentru a evita alte procese similare, Primăria Sectorului 5 a publicat, alături de bugetul pe 2014, și pe cele pentru 2015 și 2016.

Venitul total al Sectorului 5 în anul 2016 este estimat la 728.586,54 mii lei. În aceeași perioadă, cheltuielile totale vor totaliza 946.312,09 lei. Drept urmare, Primăria se așteaptă, în 2016, la un deficit de 217,725.55 lei, care ar urma să fie acoperit din excedentele anilor precedenți.

Toate documentele financiare prezentate public, pentru anii 2014, 2015 și 2016, sunt semnate de viceprimarul Sectorului 5, Dan Croitoru.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Flaviu Hoțopan, fost demnitar al Guvernului României, prins la furat cu camionul!

Un fost demnitar al Guvernului României, Flaviu Hoțopan, a fost prins în flagrant în timp ce încărcă într-un camion închiriat bunurile aflate într-un...

Interpol l-a plasat în căutare internațională pe Mohamed Amra, ai cărui complici au ucis doi polițiști

Organizația internațională a poliției, INTERPOL, l-a plasat la rubrica "Wanted persons" ("Persoane căutate") pe Amra Mohamed (30 de ani), arestatul care a fugit de...

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă