3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportBugetul SRI nu ajunge pentru a plăti salariile militarilor și pensiile foștilor...

Bugetul SRI nu ajunge pentru a plăti salariile militarilor și pensiile foștilor angajați. Pensiile nu se vor plăti două luni, iar salariile nu se vor plăti o lună

Bugetul SRI pe 2017 este mai mic decât cel pe 2016, ceea ce ridică mari probleme în privința plății salariilor și a pensiilor foștilor angajați.

Surse din interiorul SRI ne-au precizat că bugetul SRI pentru anul 2017 este mai mic cu 9,6 la sută decât cel care fusese cerut inițial de instituție. Din cei 9,6 la sută, un minus de până la 6 la sută era “suportabil”, dar restul de 3,6 la sută ridică probleme grave.

75 la sută din bugetul SRI se consumă cu plata salariilor și a pensiilor (inclusiv cu plata pensiilor foștilor angajați ai SIE, care se plătesc tot de către SRI). În această situație, dacă SRI nu va obține o rectificare pozitivă de buget, în ultima lună a anului 2017 nu mai pot fi plătite salariile, iar în ultimele două luni ale anului 2017 nu vor mai ajunge banii pentru pensii.

La SRI, venitul mediu al unui ofițer depășește 3000 de lei lunar. În privința pensiilor, din cauza unor prevederi legislative, sunt și situații în care o pensie poate depăși salariul aceluiași om, din vremea când el era militar activ.


Citește și: SRI vrea să scape de serviciul de Poștă Specială care consumă bani și încarcă organigrama. 93 la sută din documentele trimise nu sunt clasificate

Conducerea SRI este nemulțumită de faptul că structura de Poștă Specială încarcă organigrama SRI și consumă din fondurile care ar putea fi dirijate spre alte activități, specifice SRI.


 

În această conjunctură, numai în ultimele 12 luni, câteva sute de militari din SRI au cerut să iasă la pensie. Situația este și mai delicată la alte instituții ale statului, cărora li se aplică aceleași prevederi legale. Astfel, din Ministerul de Interne ar fi plecat circa 10.000 de oameni, iar din Ministerul Apărării circa 7000 de oameni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă