7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportCălin Popescu-Tăriceanu: După 20 de ani, Justiţia din România este condusă...

Călin Popescu-Tăriceanu: După 20 de ani, Justiţia din România este condusă securistic, controlată de oamenii din vechiul sistem sau şcoliţi de aceştia

Șeful Senatului și copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că este nevoie ca Justiția să iasă „o dată pentru totdeauna, de sub controlul unor instituţii de forţă care fac jocurile din umbră”.

Într-o postare pe Facebook, Călin Popescu-Tăriceanu a comentat propunerile făcute de ministrul Justiției, Raluca Prună, privind reforma în acest domeniu.

„Am văzut propunerile făcute de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, privind pachetul de legi din Justiţie. Suntem de acord într-un singur punct: este nevoie de o reformă reală în Justiţie. După 20 de ani, justiţia din România este condusă, din păcate, securistic, controlată de oamenii din vechiul sistem sau şcoliţi de aceştia. Ne deosebeşte, însă, total modul de abordare. Doamna Prună are şcoala anti-democratică care se conduce după dictonul "drepturile cetăţenilor sunt un lux". Eu cred că Justiţia din România trebuie să iasă, o dată pentru totdeauna, de sub controlul unor instituţii de forţă care fac jocurile din umbră, iar justiția să fie pusă să lucreze în interesul cetățeanului”, a scris șeful Senatului pe Facebook.

În opinia sa, orice reformă a unui domeniu trebuie să înceapă cu o serie de principii fundamentale, care vizează drepturile și libertățile cetățenilor, șefii instituțiilor cheie să fie aleși demicratic, promovarea să fie realizată transparent. 

 1 drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă baza pentru reforma Justiţiei. Nu există justiţie cu adevărat, dacă aceste drepturi sunt încălcate sau există constrângeri față de cetățeni. O justiție echitabilă este cea care nu lasă loc de interpretări și abuzuri din partea statului. Reforma justiției realizată de instituțiile statului trebuie făcută pentru a proteja cetățeanul, nu pentru a da liber la încălcări ale drepturilor acestuia.

2. şefii instituţiilor cheie din justiţie trebuie aleşi democratic. Trebuie să schimbăm o dată pentru totdeauna numirile făcute netransparent şi discreţionar, iar factorul politic trebuie înlăturat din numirile din justiție. Justiția nu poate fi făcută prin interpuși ai persoanelor aflate la un anumit moment într-o funcție de conducere în România, ci trebuie să existe numiri pe bază de competență și experiență.

3. fără ofiţeri acoperiţi în Justiţie şi fără echipament de ascultare în tribunale şi birourile magistraţilor. Din acest punct de vedere, România se aseamănă mai mult cu un stat totalitar, şi nu o spun doar eu, au spus-o judecătorii din sistem. Justiția nu trebuie să mai fie „câmpul tactic” al serviciilor, ci ea trebuie să fie independentă de orice influență venită din alte surse.

4. fără promovări netransparente şi procurori care devin peste noapte judecători; pentru că în acest mod nu mai există posibilitatea de a avea un proces echitabil, ci doar procese cu final decis înainte de analiza probelor. Judecătorii nu trebuie sa fie partenerii procurorilor, ci ei trebuie sa fie independenţi şi imparţiali. Judecătorul nu este apărătorul statului, ci el face justiţia, iar orice pact intre judecător si procuror, reprezentantul statului, înseamnă ca cetăţenii nu mai au nicio şansă la un proces corect.

Totodată, el susține că ministrul Raluca Prună „este datoare faţă de români cu o serie de răspunsuri la întrebările privind urmărirea şi ascultarea românilor”.

„Poate în al 25-lea ceas va dovedi că în România drepturile cetăţenilor nu sunt un lux, iar doamna Prună va acționa măcar o dată ca un ministru al Justiției dintr-un stat democratic, nu dintr-unul totalitar”, a conchis Tăriceanu.

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare şi completare a legilor justiţiei.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă