4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCălin Popescu-Tăriceanu, despre constituirea unei comisii de anchetă pentru alegerile prezidențiale din...

Călin Popescu-Tăriceanu, despre constituirea unei comisii de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009: Au mai existat astfel de comisii. Nu este primul exercițiu de acest gen. Liniile de acțiune vor fi discutate în coaliția de guvernare

Șeful Senatului și copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că, în cadrul coaliției de guvernare, se vor stabili liniile de acțiune ale unei posibile comisii care să ancheteze alegerile prezidențiale din anul 2009, potrivit Agerpres.

„O să discutăm. Cred că, până la urmă, comisia nu va depinde de o singură persoană. Evident că în coaliție vom discuta și vom gândi care sunt, aș spune, liniile de acțiune pe care trebuie să meargă comisia. În comisie însă vor participa, conform principiului proporționalității, și reprezentanți ai partidelor din opoziție, deci tot spectrul politic din Parlament, în momentul de față", a spus Călin Popescu Tăriceanu, joi seara, la Antena 3.

Întreba despre posibilitatea ca această comisie să fie condusă de șeful PSD, Călin Popescu Tăriceanu a menționat că și acest aspect va fi discutat.

„În primul rând, va trebui să luăm această hotărâre de a face propunerea plenului Parlamentului și după aceea, sigur, plenul va trebui să aprobe comisia și numărul de membri. Mai departe, comisia se constituie, își alege conducerea, își face un regulament de funcționare. În Parlament au mai existat comisii parlamentare de anchetă, nu ar fi primul exercițiu de acest gen", a mai spus Tăriceanu.

El a arătat că și-ar dori ca această comisie să aibă un model de lucru, iar persoanele care vor fi invitate la audieri să vină la acestea.

„Mi-aș dori foarte mult ca această comisie parlamentară de anchetă, de data aceasta, să-și ia și pentru ea, dar și pentru cetățeni, un reper, un model de lucru. Mi-aș dori foarte mult, că tot admirăm Statele Unite pentru forța democrației de acolo, să vedem comisiile de anchetă din Senatul american cât de serioase sunt și cum sunt ele tratate de celelalte instituții și de cetățeni. Nu există, în Statele Unite, ca persoane, conducători ai unor instituții, oameni, poate fără funcții, să fie invitați la comisie și să refuze să se prezinte în fața comisiei și să depună mărturie. Acest lucru nu se întâmplă", a arătat copreședintele ALDE.

În ceea ce privește modul de desfășurare a lucrărilor și accesul presei la acestea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că va trebui găsită și o modalitate prin care să fie asigurată „o anumită protecție” a datelor și oamenilor care vor veni în fața comisiei.

„Vrem să facem un spectacol mediatic sau dorim să aflăm adevărul? Este știut că, probabil, cu ușile închise, oamenii sunt mai tentați sau au mai mult curaj să vorbească, să spună lucrurilor pe față. Va trebui să ne gândim cum asigurăm o anumită protecție a oamenilor și a informațiilor care vin pe masa comisiei. Deci, îmi doresc foarte mult ca față de gravitatea situației în care ne găsim — pentru că această situație a dus la denaturarea întregului sistem politic din România, este vorba de modul în care funcționează instituțiile statului, este vorba de rezultatul alegerilor, care trebuie să țină cont de opțiunea cetățenilor și nu de opțiunea unei mâini restrânse de oameni care doresc să controleze țara, este vorba de modul defectuos în care, iată, anumite componente ale justiției — mă refer la Procuratură, se implică în aceste operațiuni, toate acestea sunt niște semne de întrebare care trebuie să găsească răspunsuri. Trebuie să elucidăm întreg acest mecanism care, părerea mea este că a pervertit statul, a făcut ca, de fapt, să avem un sistem șubred, un sistem de putegrai pe care avem obligația să-l scoatem la suprafață și să corectăm aceste lucruri", a conchis Tăriceanu.

 

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă