20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSportCălin Popescu Tăriceanu: Sunt persoane, printre care și președintele Iohannis, care nu...

Călin Popescu Tăriceanu: Sunt persoane, printre care și președintele Iohannis, care nu cunosc principiile Constituției și ale separației puterilor în stat

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, luni, că sunt persoane, printre care și președintele Klaus Iohannis, care nu cunosc principiile Constituției și a separației puterilor în stat.

„Sunt persoane – și aici mă refer la președintele Iohannis – care nu cunosc principiile Constituției și al separației puterilor în stat. Aceste persoane trebuie să înțeleagă că Parlamentul este singura autoritate legiuitoare (…)”, a afirmat șeful Senatului, la Parlament.

Totodată, el a făcut precizări cu privire la OUG 14.

„Cu proxima ocazie se va stabili punerea în dezbatere spre adoptare, ca declarație a Parlamentului. Eu nu am insistat în privința adoptării. Cererea colegilor pentru o dezbatere este normală, pentru că sunt mulți colegi noi, care nu cunosc foarte bine Constituția”, a continuat el.

Totodată, el a făcut referiri și pe tema raportului Comisiei Europene care prognozează, pentru țara noastră, un deficit bugetar de 3,6% din PIB, ca urmare a reducerii TVA cu încă 1 punct procentual şi a eliminării accizelor la carburanţi şi a taxei pe construcţii speciale.

În acest context, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat: „Nu am reținut că va fi un deficit de 3,6, anul viitor, ci că este de presupusă o creștere a unor prețuri. Este un program de guvernar comun, pe care Parlamentul l-a votat, și pe care s-a construit bugetul de anul acesta”, a spus șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la Parlament.

Comisia Europeană notează că bugetul din acest an include şi alte măsuri fiscale, cum este eliminarea impozitării pensiilor şi majorarea pensiilor şi salariilor din sectorul public. Deficitul bugetar ar urma să crească în continuare în 2018, la 3,9% din PIB, ca efect al creşterii semnificative a pensiilor din iulie 2017.

Deficitul structural al României va creşte de la aproximativ 0,5% în 2015 la circa 2,5% în 2016 şi la aproximativ 4% în 2017 şi 2018. În pofida avansului rapid al PIB, ponderea datoriei publice în PIB va creşte de la 38% din PIB în 2015 la 42,3% în 2018, ca urmare a relaxării disciplinei fiscale.

Bugetul României pentru acest an este construit pe un deficit bugetar de 2,99% pe standarde ESA şi de 2,96% pe cash, pentru a se încadra în planfonul de 3% stabilit prin Tratatul de la Maastricht, dar peste nivelul de 2,7% promis de social-democraţi în programul de guvernare.

Totodată, bugetul include o estimare de creştere economică de 5,2%, revizuită în scădere faţă de programul de guvernare al PSD, care prognoza 5,5%.

Cele mai citite

Nici măcar promisiuni. Salariile bugetarilor, posibil majorate abia anul viitor. Ciolacu: Avem discuţii în marja Legii 153

Bugetarii se plâng că au rămas în urmă cu salariile. Zeci de angajați chiar din sânul Guvernului au ieșit în stradă să-și strige nemulțumirile....

Supremația germană în ingineria motoarelor – o privire asupra motoarelor Mercedes și BMW

Dacă discutăm despre excelența în automobilismul de lux, numele BMW și Mercedes-Benz își revendică neîncetat locuri de frunte. Renumite pentru combinația lor de inovație,...

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează miercuri, 22 mai 2024, începând cu ora 9:30, a VI-a ediție a Conferinței FOCUS...

Evenimentul va reuni în Aula Carol I a Palatului CCIB (Str. Ion Ghica nr. 4) reprezentanți ai comunității de afaceri a Capitalei, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă