16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportUPDATE: Călin Popescu-Tăriceanu îi cere ministrului Justiției să răspundă la mai multe...

UPDATE: Călin Popescu-Tăriceanu îi cere ministrului Justiției să răspundă la mai multe întrebări referitoare la interceptările telefonice

UPDATE 19.52: Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că interpelarea în care cere să afle câte interceptări au avut loc în ultimii trei ani, câte au fost în baza unui mandat de siguranţă naţională şi cât au costat aceste investigaţii îi este adresată ministrului Justiţiei, nu premierului Dacian Cioloş, precizând că „purtătorul de cuvânt s-a grabit”, potrivit News.ro.

„Purtătorul de cuvânt s-a grăbit, a publicat pe site-ul  Senatului o scrisoare din partea mea adresată prim-ministrului Cioloş. Nu a înţeles exact, discutasem puţin diferit, dar până la urmă acesta este rezultatul. Ceea ce vreau să vă spun este că setul de întrebări, care dealtfel este şi incomplet, este adresat doamnei ministru al Justiţiei, Raluca Prună, aşa cum am anunţat de alaltăieri şi cum am anunţat şi aseară la emisiunea la care am fost invitat la una din televiziunile de ştiri. Am rugat colegii deja să posteze această scrisoare pe site-ul ALDE şi pe pagina de Facebook”, a spus Tăriceanu, în cadrul unei conferinţe de presă. 

————

Șeful Senatului și copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, îi solicită premierului Dacian Cioloș să îi răspundă la o serie de întrebări referitoare la interceptările telefonice și la înregistrarea comunicațiilor prin calculatoarele personale, efectuate în perioada 2014 – 2016, potrivit Agerpres.

Astfel, Călin Popescu-Tăriceanu este interesat să afle numărul de români cărora li s-au înregistrat comunicațiile telefonice în perioada 2014 — 2016, câte interceptări s-au făcut în aceeași perioadă, costul mediu lunar al acestor interceptări și al transcrierilor lor și măsurile Ministerului Justiției pentru a preveni „scurgerea premeditată de informații”.

Șeful Senatului adresează premierului Dacian Cioloș o serie de întrebări: „Care este numărul cetățenilor români cărora le-au fost interceptate și înregistrate comunicațiile efectuate prin telefon sau prin intermediul calculatoarelor personale în 2014, 2015 și în 2016?; Câte interceptări și înregistrări s-au făcut, pe baza unor mandate pentru siguranță națională, în anii 2014, 2015 și 2016, emise pe numele cetățenilor români?; Care este costul mediu lunar în anii 2014, 2015 și 2016 pentru interceptarea telefoanelor și a calculatoarelor personale?; Care este costul lunar, în anii 2014, 2015 și 2016, pentru realizarea de stenograme ca urmare a transcrierii interceptărilor?; Ce măsuri au fost luate de Ministerul Justiției pentru a preveni scurgerea premeditată de informații confidențiale în spațiul public, din partea procurorilor, privind dosare aflate în faza de instrumentare?”, se precizează într-un comunicat de presă.

 El a susținut, marți seara, că în anul 2015 a fost interceptat de Serviciul Român de Informații, pe mandat de securitate națională.

„Am fost astăzi la Înalta Curte, am stat și am așteptat îndelung pe culoare, s-a dat un nou termen pentru că în dosar sunt probleme legate de modul în care au întocmit dosarul procurorii. E vorba de, haideți să spunem, legalitatea și regularitatea probelor, nu pot să intru în mai multe detalii, interceptările”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, marți seara, la B1 TV.

Șeful Senatului a mai precizat că a fost interceptat în timp ce vorbea la telefon cu fostul său consilier, care „nu era suspectat de nimic”.

„Vorbeam cu Silberstein la telefon, el nu era nimic, nu era suspectat de nimic. În 2015 se întâmpla asta. Una din acuzații este că am mințit când am fost întrebat de natura relației cu Silberstein. M-au întrebat care era natura relației, <<vă vedeați des, discutați des>>? Eu am spus <<sporadic>>. Zice <<păi cum sporadic, că uitați avem înregistrări și se dovedește că două luni la rând ați vorbit o dată într-o lună, o dată într-o lună>>. Și ce-am a vorbit? Salut, venise la București, el a fost consilierul meu în perioada când eram prim ministru, și discuția e în felul următor: <<Bună ziua! Bună ziua! Ce faci? Sunt la București. A, ce bine!>> Mă întreabă <<ce faceți, aveți timp să bem o cafea>>? <<Da>>, îi spun eu, <<cu plăcere, luni ne vedem la o cafea>>. Luni vorbim din nou și eu îi spun <<îmi pare rău nu mai putem să ne întâlnim că sunt ocupat, mai vorbim peste o lună>>. Și spune <<nu erau sporadice, asta înseamnă că era o legătură care era întreținută consistent>>”, a mai precizat copreședintele ALDE.

Totodată, el a afirmat că autoritățile au început urmărirea penală împotriva sa înainte ca ancheta să fie declanșată oficial. „Au început să mă înregistreze, m-au chemat anul acesta <<ca martor>> ca să îmi folosească depoziția ca martor, să o coreleze eventual cu înregistrările, chiar dacă nu au niciun fel de suport și după aceea să mă transforme în acuzat”, a mai spus Tăriceanu.

Cele mai citite

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă