13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCamera Deputaţilor a pierdut bilele de vot, după votul pentru reţinerea Elenei...

Camera Deputaţilor a pierdut bilele de vot, după votul pentru reţinerea Elenei Udrea

Secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Miracovici, a declarat, miercuri, că Biroul Permanent a dispus achiziţionarea unui nou set de bile de vot, după ce secretarul general a sesizat că 22 de perechi de bile au dispărut, după votul pentru reţinerea Elenei Udrea, informează Mediafax.

Potrivit lui Niculae Mircovici, lipsei perechilor de bile a fost sesizată  în momentul în care s-a făcut contabilizarea lor.

Citește și: Decizia Camerei Deputaților: Elena Udrea poate fi REȚINUTĂ, dar nu poate fi ARESTATĂ

“A fost o sesizare din partea domnului secretar general, că la votul în cazul Elenei Udrea, când s-au primit patru bile pentru exercitarea a două voturi, în momentul în care s-a făcut contabilizarea bilelor date de chestor, după vot, s-a constatat că lipsesc un număr de 22 de perechi de bile albe şi negre”, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor.

Pentru a evita riscul ca bilele dispărute să fie folosite și eventualitatea în care o singură pereche de bile să poată determina un vot într-o situaţie specială, la o moţiune de cenzură sau în cazul unui vot strâns, Mircovici a declarat că  secretarul general va lua măsuri pentru realizarea unui nou set de bile, de mărimi diferite, astfel încât bilele care au fost folosite până acum, pentru exercitarea dreptului de vot, să fie scoase din uz.

Citește și: Sistemul care a protejat-o pe Elena Udrea

“În situaţia în care, însă, poţi să vii de acasă cu nişte bile, există posibilitatea să apară mai multe voturi decât numărul de oameni care au votat efectiv (…)De aceea trebuie realizat acest nou set de bile pentru că această instituţie chiar nu se joacă atunci când este vorba despre exercitarea dreptului la vot, aşa cum nu se joacă nici când este vorba de numărare”, a mai spus Niculae Miracovici.

Mircovici a susţinut că o altă posibilitate este că perechile de s-ar fi pierdut de-a lungul timpului.

“Acest lucru este posibil să se fi întâmplat şi de-a lungul timpului pentru că nu ştim şi mai dinainte, dar lipsea poate câte o pereche, două sau o bilă şi atunci se sesiza mai puţin. Este posibil ca aleşii să să fi uitat bilele în buzunar, să fi cazut pe jos prin sală. Lipite de urne nu au fost şi Biroul Permanent sau Comisia de numărare a voturilor nu le-a luat în momentul în care s-a numărat”, a spus secretarul Camerei Deputaţilor.

Citește și: Culisele ședinței în care Udrea a scăpat de arestare

Întrebat dacă acest lucru a viciat votul în cazul Udrea, Niculae Miracovici a afirmat că nu există această posibilitate pentru că în cazul Udrea contabilizarea voturilor s-a făcut în raport cu cei prezenţi în sală, nu în raport cu numărul de bile de care dispuneau chestorii.

“În momentul în care chestorii dau numărul de bile se raportează la numărul de bile date la cel al aleşilor prezenţi. (…)Nu are nicio legătură rezultatul cu numărul de bile pentru că rezultatul a fost în baza bilelor care existau în urnă, nu în baza bilelor care lipseau. Nu se pune problema de viciere”, a susţinut Niculae Miracovici.

Citește și: Cum comentează BĂSESCU votul deputaților care nu permite arestarea lui UDREA

Pe 28 octombrie, plenul Camerei Deputaţilor a decis că Elena Udrea poate fi urmărită penal şi reţinută, dar nu poate fi arestată preventiv. Voturile au fost renumărate înaintea anunţului oficial privind rezultatul întrucât au existat cazuri în care unii parlamentari au introdus mai multe bile în aceeaşi urnă. De altfel, pentru prima oară, deputaţii au votat separat reţinerea şi arestarea, fiind astfel trei tipuri de vot (urmărire penală, reţinere şi arestare) cu şase urne mobile, şi câte două bile pentru fiecare tip de vot.

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă