21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportRegulamentul a fost respins în Camera Deputaților. Ce au declarat deputații după...

Regulamentul a fost respins în Camera Deputaților. Ce au declarat deputații după vot

UPDATE: Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, după votul pentru regulament că „Dumnezeu spune să te fereşti de prieteni, că de duşmani are cine”, conform Mediafax.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că UDMR consideră că majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile.

„Dreptul la cuvânt ne-a fost tăiat, noi ne-am înţeles. Nu este în interesul parlamentarismului şi politica de pumn în gură a majorităţii nu a dat roade de data aceasta”, a subliniat Arpad.

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus că regulamentul a fost respins din cauza unei” încăpăţânări” de a amâna această dezbartere pentru o săptămână.

”Nu s-a dorit transparenţă pentru că nu v-a împiedicat nimeni să vorbiţi, n-aţi dorit ca deciziile CC să fie prinse şi nici transparentizarea procedurile în cazul cererilor justiţiei. Este un şantaj minor, mi-aţi votat doar două din cinci. Vom relua discuţiile, nu a fost duse la bun sfârşit pentru nişte ambiţii stupide”, a spus liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu.

UPDATE: Camera Deputaţilor a respins, miercuri, modificarea regulamentului care stabilea că revocarea preşedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, iar cererea de arestare preventivă și reţinere trebuie să fie motivată ”în fapt şi în drept”, informează Mediafax.

Deputaţii au votat 186 voturi pentru, 108 abţineri şi 4 voturi împotrivă, însă este vorba de o lege organică şi era nevoie de 198 de voturi favorabile.

——–

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, la propunerea PSD, să amâne pentru după-amiază dezbaterea modificărilor la Regulamentul Camerei pentru a se pune în concordanţă cu decizia CCR articolele privind imunitatea parlamentară, potrivit Mediafax

Articolele cu privire la modificarea imunității parlamentare au fost criticate de PNL, care dorea modificări de fond.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a propus amânarea cu două ore a dezbaterii în plen a modificărilor la Regulament, pentru ca amendamentele legate de arestarea, reţinerea şi percheziţia deputaţilor să fie puse în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în timp ce liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a solicitat amânarea pentru o săptămână, pentru introducerea în Regulament a votului deschis pentru solicitările Parchetului, în locul celui secret de acum.

Citește și: Superimunitatea, soluția PSD pentru a bloca anchetele DNA

“Vă propun, în calitate de preşedinte al Camerei, să retrimitem la Comisia de Regulament, pentru două ore, modificarea Regulamentului, pentru a pune articolele în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale. Au fost opt amânări, nu vreau să comentez altceva că este Buna Vestire”, a spus Zgonea.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a precizat că acele propuneri referitoare la imunitatea parlamentară “s-au strecurat din greşeală de redactare” în modificarea Regulamentului şi că acest lucru se poate remedia în două ore prin transcrierea în Regulament a texului deciziei CCR, acest termen “fiind mai mult decât acoperitor”.

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a afirmat, însă, că el propune scoaterea proiectului de pe ordinea de zi şi amânarea cu o săptămână, pentru că nu sunt suficiente două ore pentru dezbaterea chestiunilor legate de imunitatea parlamentară .

“Vă propun scoaterea proiectului de pe ordinea de zi şi amânarea cu o săptămână, pentru căutarea unei soluţii constituţionale. Nu cred că modificarea Regulamentului trebuie pusă în umbră de această situaţie jenanntă în care sunt puşi deputaţii”, a spus Orban, adăugând că este necesară introducerea votului deschis pentru cererile de arestare preventivă, reţinere, în locul votului secret.

Citește și: Tiberiu Nițu cere desființarea imunității parlamentare

Liderii de grup nu au ajuns la un acord, iar, prin vot, plenul a decis amânarea, până în partea doua a şedinţei Camerei, a discutării Regulamentului.

Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei, care urmează să intre în dezbaterea plenului, prevede că cererea de reţinere, arestare preventivă, percheziţie a deputatului trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut în Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei, iar raportul Comisiei juridice va face referiri punctuale la motivele concrete, legale şi temeinice invocate. Acest lucru contravine unei decizii a CCR care a stabilit că este neconstituţională introducerea sintagmei “motive temeinice şi concrete”.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă