30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportCamera Deputaţilor a respins legile Big Brother

Camera Deputaţilor a respins legile Big Brother

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, legile privind comunicaţiile electronice şi securitatea cibernetică, care fac parte din pachetul legilor "Big Brother", declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională, conform Mediafax

Legea privind comunicaţiile electronice a fost respinsă cu 286 voturi "pentru" şi 2 abţineri, iar legea securităţii cibernetice a fost respinsă cu 287 voturi "pentru" şi 4 abţineri.

Deputaţii au reexaminat legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 461 din 16.09.2014.

Citeşte şi: Motivare. De ce a respins CCR legea securității cibernetice

Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile legii nu au un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date. Avocatul Poporului a sesizat în acest caz Curtea Constituţională.

Legea securităţii cibernetice a fost declarată, de asemenea, neconstituţională de către Curtea Constituţională, care a considerat neconstituţionale prevederi precum desemnarea SRI ca autoritate naţională în domeniul securităţii cibernetice, lipsa garanţiilor legale aferente (autorizarea de către o instanţă judecătorească) respectării obligaţiei deţinătorilor de infrastructuri cibernetice de a permite accesul reprezentanţilor autorităţilor competente la datele deţinute. Un grup de parlamentari PNL a sesizat Curtea cu privire la neconstituţionalitatea acestei legi.

Reprezentanţii grupurilor PNL, PSD şi Democrat şi Popular au susţinut că aceste legi încălcau drepturile cetăţenilor la libertate, la viaţă privată.

“Posibilitatea dată operatorilor de telefonie mobilă de a reţine date încalcă dreptul la viaţa privată. Se transformau toate persoanele în persoane succeptibile de a comite infracţiuni”, a afirmat deputatul PNL Daniel Iane.

De asemenea, deputatul PSD SOrin Iacoban a subliniat că deşi este necesară o lege a securităţii cibernetice, nu trebuie audsă atingere drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. 

Camera este for decizional în cazul acestor proiecte de legi.

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă