11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCandidaţii de 300 de milioane de euro. Din afaceri cu statul.

Candidaţii de 300 de milioane de euro. Din afaceri cu statul.

Ani la rând au încheiat contracte bănoase cu statul. Firmele lor sau ale rudelor au ieşit câştigătoare de la nenumărate licitaţii. Acum, mai vor ceva de la statul român: un fotoliu în Parlament.

Contractele cumulate ale primilor zece cei mai pricepuţi candidaţi la afaceri cu statul depăşesc impresionanta cifră de 300 de milioane de euro. Unii au preferat construcţiile sau consultanţa, unii serviciile de transport sau componentele industriale, în timp ce alţii s-au orientat spre serviciile de curăţenie sau produsele alimentare.

O parte dintre ai au mai ocupat funcţii publice – inclusiv pe perioada derulării contractelor publice – şi cunosc beneficiile aduse de un loc cald la adăpostul unei demnităţi. Alţii, la prima încercare, sunt nerăbdători să afle ce le mai poate aduce statul, în afară de bani din contracte substanţiale.

O cercetare a coaliţiei de ONG-uri Alianţa pentru o Românie Curată arată că 30 la sută din cei peste 600 de candidaţi eligibili monitorizaţi au avut beneficii din resurse publice, fie că e vorba de obţinerea facilă de case, terenuri sau active sau de vânzarea către stat de bunuri sau servicii.

Afacerile tatălui şi cariera fiului

Locul 1 în „Top 10 candidaţi care au făcut afaceri bănoase cu statul“, realizat de Alianţa pentru o Românie Curată, este ocupat de Sorin Ovidiu Moldovan, candidat ARD-PDL la Camera Depuţilor, Colegiul 5 Vaslui. La doar 26 de ani, aspirantul la un scaun de deputat are o susţinere puternică: este fiul lui Ovidiu Petrică Moldovan, om de afaceri orădean şi membru PDL, dar şi finul fostului primar din Oradea, Petru Filip (fost membru PDL, trecut în barca PSD în primăvară).

CV-ul candidatului la un loc în Camera Deputaţilor este unul stufos, în ciuda vârstei fragede. La doar 23 de ani, în anul 2009, a devenit director în Ministerul Educaţiei, iar în 2010 a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, cu rang de subsecretar de stat.

Sorin Moldovan nu figurează ca acţionar sau asociat în vreo societate comercială, dar rudele sale deţin firme care au derulat afaceri cu statul de peste 88 milioane de euro, între 2007 şi 2012, potrivit Alianţei pentru o Românie Curată.

„Nu am ce să comentez. Afacerile tatălui meu nu au legătură cu viaţa mea politică, acestea fiind începute cu mult înainte de a intra eu în politică“, a fost singura declaraţie pe care Sorin Moldovan a transmis-o „României libere“, printr-un sms.

Sebastian Ghiţă: „Sunt mândru de afacerile mele cu statul“

Locul 2 în top îi revine unui nume mult mai cunoscut din peisajul media românesc: Sebastian Ghiţă, patron al televiziunii RTV. Acesta candidează din partea USL-PSD pentru un mandat de deputat în Prahova.

Ghiţă a devenit familiar publicului larg după disputa cu fostul său partener de afaceri, Sorin Ovidiu Vântu, care se afla acum în închisoare în urma unei plângeri depuse de Ghiţă.

O sumă considerabilă acumulată în conturi şi 15 ani de afaceri sunt motivele care l-au împins pe Sebastian Ghiţă spre politică.

„Păi şi cine e pe primul loc?“ a fost prima reacţie a omului de afaceri după ce a aflat că ocupă (doar) locul al doilea în acest top.

Referitor la propriile afaceri, Ghiţă a declarat că 90 la sută din afacerile derulate de firmele sale nu provin din contracte cu statul.

„În al doilea rând, afacerile cu statul pe care le-au făcut firmele la care eu eram acţionar au fost corecte. Şi sunt mândru de ce afaceri am făcut cu statul. Era de datoria mea, ca cetăţean român “, a spus Ghiţă.

După această pledoarie în favoarea parlamentarilor care au firme beneficiare de astfel de contracte, Ghiţă a declarat însă că el, personal, a ieşit din toate firmele în care era acţionar.

„Am considerat că odată ce intru în politică, trebuie să mă opresc din afaceri. Dar nu e un îndemn pentru ceilalţi, eu am făcut-o pentru că au trecut 15 ani peste mine şi pentru că am strâns o sumă furmoasă“, a conchis cel care a derulat, între 2007 şi 2012, afaceri cu statul în valoare de peste 74 milioane de euro. 

Ghilea: „Ce să influenţez eu din Parlament?“

Fostul prefect de Bihor în perioada 2008-2012, Gavrilă Ghilea, este plasat de Alianţa pentru o România Curată pe locul al treilea. Candidat al ARD-PDL pentru Senat în Colegiul 3 din Bihor, Ghilea – care a mai ocupat funcţia de consilier local şi de viceprimar al Oradei – este acţionar la firma Construcţii Bihor SA. În ultimii cinci ani, aceasta a încheiat contracte cu instituţii ale statului în valoare de peste 36,5 milioane de euro.

Fostul preşedinte al PSD Bihor –a dezertat în 2006 şi s-a înscris în PDL – nu ar vrea să fie forţat să aleagă între afaceri şi politică.

„Ce naiba pot să influenţez eu din Parlament? Am mai avut funcţii publice şi n-am făcut asta. Întotdeauna am respectat legea. Dacă legea ne va interzice, parlamentarilor care avem firme care au şi contracte cu statul, voi renunţa. Aş putea renunţ la o parte din acţiuni. Nu ştiu, nici nu m-am gândit“, spune Ghilea.

Un nume cu rezonanţă din clasament este al lui Dan Voiculescu, unul dintre liderii coaliţiei USL şi aspirant – încă o dată – pentru un mandat de parlamentar. Firmele deţinute de familia celui care ocupă locul şapte în acest top au încheiat contracte cu statul de 16 milioane de euro, în ultimii cinci ani.

Topul curge până la punctul 10, pe care îl ocupă fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, candidat ARD-PDL pentru un mandat de deputat în judeţul Neamţ. Soţul ei, Dorin Cocoş, este un abonat al contractelor cu instituţii ale statului, scriu cei de la Alianţa pentru o Românie Curată, potrivit cărora sumele câştigate din licitaţii cu statul ajung la 7,6 milioane de euro.

Top 10 candidaţi care au făcut afaceri cu statul

1.    Sorin Dan Moldovan – candidat ARD-PDL pentru Camera Deputaţilor, Vaslui – contracte de 88,1 milioane de euro
2.    Sebastian Ghiţă – candidat USL-PSD pentru Camera Deputaţilor, Prahova – contracte de 74 milioane de euro
3.    Gavrilă Ghilea – candidat ARD-PDL pentru Senat, Bihor – contracte de 36,5 milioane de euro
4.    Dan Ciocan – candidat USL-PSD pentru Camera Deputaţilor, Olt – contracte de 29,2 milioane de euro
5.    Ion Diniţă – candidat USL-PC pentru Camera Deputaţilor, Braşov – contracte de 21 de milioane de euro
6.    Ştefan-Radu Oprea – candidat USL-PSd pentru Senat, Prahova, contracte de 16,1 milioane de euro
7.    Dan Voiculescu – candidat USL-PC pentru Senat, Bucureşti, 16milioane de euro
8.    Adelina Mariana Coste – candidat ARD-PDL pentru Camera Deputaţilor, Bihor, contracte de 8,1 milioane de euro
9.    Sergiu Constantin Vizitiu, candidat ARD-PDL pentru Camera Deputaţilor, Vaslui, 7,9 milioane de euro
10.     Elena Udrea – candidat ARD-PDL pentru Camera Deputaţilor, Neamţ, 7,6 milioane de euro.

Sursa: Alianţa pentru o Românie Curată

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă