15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportCare sunt motivele invocate de PNL în cererea trimisă la CCR

Care sunt motivele invocate de PNL în cererea trimisă la CCR

Partidul Naţional Liberal, în solicitarea pe care a adresat-o Curţii Constituţionale, cere să constate neconstituţionalitatea prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului. Se asemenea, liberalii solicită Curţii să constate încălcarea dispoziţiilor articolului 1, alineatul 5 din legea fundamentală, care prevede că “respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie“, de către conducerea Senatului, ca urmare a refuzului de a constata, în cuprinsul procesului verbal alcătuit după votul asupra cererii Ministerului Justiţiei privind încuviinţarea măsurii reţinerii şi arestării lui Dan Şova, îndeplinirea condiţiilor din articolul 76 alineatul 2 din Constituţie.

Solicitam Curţii Constituţionale să supuna controlului de constituţionalitate prevederile art. 173 din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, potrivit cărora în procedura reţinerii, arestării şi percheziţiei membrilor acestei Camere, «Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi », pe care le apreciem ca fiind în total dezacord cu prevederile art. 76 alin. (2) din legea fundamentala, potrivit cărora «Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Camer㻓, a scris PNL în sesizare.

Senatul nu a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă a lui Dan Şova, deoarece nu a fost întrunit votul majorităţii. Din cele 151 de vorturi exprimate, 79 au fost “pentru“, 67 “contra“, iar cinci voturi au fost anulate. După votul în cazul lui Dan Şova, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului,  a declaratcă plenul Senatului s-a raportat la Legea 96/2006, precizând că acest lucru s-a menţionat de două ori în plen şi “nu a existat niciun comentariu“.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova în dosarul în care este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma “Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei, mai scrie Mediafax.

CCR va discuta, tot pe 8 aprilie, şi cererea preşedintelui Klaus Iohannis de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament, şeful statului arătând că atitudinea legislativului în cazuri precum cel al lui Dan Şova a condus la un blocaj instituţional.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă