4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCare sunt motivele pentru care a demisionat președintele ANRP

Care sunt motivele pentru care a demisionat președintele ANRP

Preşedintele Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, a declarat că i-a înmânat premierului Ponta demisia din funcţie deoarece vrea să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), ale cărei norme stabilesc că un şef de instituţie nu poate fi amendat fără vină, conform Mediafax.

"Mă voi vedea nevoit – şi, sincer, de asta mi-am dat demisia – să mă duc la CEDO. Vreau să arăt că statul meu, pe care astăzi îl servesc încă din funcţia de preşedinte, mă nedreptăţeşte. Nu pot să mă duc împotriva statului meu atât timp cât lucrez la el", a spus Băeşu la Antena 3.

Şeful ANRP a arătat că ştie că tot la CEDO merg şi persoanele nemulţumite de faptul că nu li se achită titlurile de despăgubire, dar a insistat asupra faptului că el personal nu poate fi sancţionat pentru activitatea altora sau pentru neaplicarea unor decizii din motive neimputabile lui.

Citește și: Președintele ANRP și-a dat demisia. Cum reacționează Ponta și ce conține memoriul trimis Guvernului

El a precizat în acelaşi timp că premierul Victor Ponta nu i-a acceptat încă demisia, ci l-a trimis să discute cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, pentru a găsi o soluţie.

Conducătorii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor sunt vizaţi de cereri de amendare în peste 150 procese şi riscă să plătească cu patrimoniul propriu pentru neplata sau neemiterea titlurilor de despăgubire, fără să aibă însă vreo vinovăţie, ci doar pentru că legislaţia este neclară, fiind astfel într-o situaţie ridicolă, se arată în memoriul înmânat premierului Victor Ponta.

În document se arată că, în mai 2012, la instalarea noii conduceri a ANRP, existau peste 8.000 de procese iniţiate de către persoane nemulţumite fie de neefectuarea plăţilor despăgubirilor, fie de neemiterea deciziilor de despăbuire şi care, pentru a constrânge instituţia să achite sumele deja stabilite ca despăgubire sau să emită titluri de despăgubire, au cerut instanţelor amendarea conducătorilor responsabili.

Citește și: Memoriul ANRP: Avem sentimentul unei totale insecurităţi, riscăm să plătim cu patrimoniul

Astfel, este solicitată amendarea preşedintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor, în condiţiile în care în intervalul mai 2011-iunie 2013, nu a fost emis niciun astfel de titlu, şi a vicepreşedintelui responsabil cu aplicarea legislaţiei în domeniu, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nu a alocat în ultimii cinci ani decât 20-25% din suma necesară acordării despăgubirilor, iar din 2012 conturile ANRP au fost permanent blocate prin executări silite.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă