13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCare sunt planurile de acțiune ale noului șef SRI în viitorul apropiat

Care sunt planurile de acțiune ale noului șef SRI în viitorul apropiat

Eduard Hellvig a declarat, luni, în plenul Parlamentului, după validarea sa în funcţia de director al SRI, că, în viitor SRI se va concentra pe două puncte esențiale: combaterea corupției și dezvoltarea capacităţii de apărare a siguranţei naţionale, conform Mediafax.

”Cu toate că s-au înregistrat progrese majore în ultimii ani, corupţia reprezintă în continuare un factor de risc pentru siguranţa naţională, afectând economia şi subminând funcţionarea instituţiilor”, a arătat el.

Citește și: Eduard Hellvig este noul șef al Serviciului Român de Informații

Hellvig a menţionat necesitatea unui stat puternic.

“Când istoria s-ar putea să nu mai aibă vreodată răbdare cu noi, dacă vrem ca România să rămână în picioare, va trebui să avem un stat puternic, clădit pe un parteneriat democratic, cu propriii cetăţeni şi pe piloni instituţionali solizi”, a explicat Hellvig.

Noul director SRI a subliniat că doreşte aprofundarea cooperării operaţionale şi a schimbului de informaţii cu partenerii euro-atlantici, în special cu SUA, în contextul escaladării tensiunilor în regiunea nostră şi a deciziilor de repivotare militar-strategică a NATO în estul Europei.

Citește și: Ponta: Eu am fost primul care a votat pentru Hellvig

Hellvig a menţionat că instituţia pe care o va conduce a cunoscut în ultimii ani un proces amplu de reorganizare şi modernizare, devenind un vector de stabilitate naţională.

“Responsabilitatea de asigurare a securităţii cibernetice a Ucrainei reflectă statutul obţinut în cadrul comunităţii de informaţii euro-atlantice. Prioritatea Serviciului în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanţei, atât în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, cât şi în context geostrategic tensionat”, a mai spus Eduard Raul Hellvig.

De asemenea Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că începând cu acest moment este demisionar din PNL şi rămâne un civil în cadrul SRI, fără a mai avea niciun fel de activitate politică.

„Începând din acest moment – probabil într-o oră – sunt demisionar din PNL şi voi rămâne un civil în cadrul SRI, în calitate de director, dar nu voi mai avea sub nicio formă niciun tip de activitate politică”, a spus Hellvig.

El a arătat că va respecta practica euroatlantică privind contactele dintre şeful unei astfel de structuri şi mediul politic.

„În practica noastră şi în cea euroatlantică, directorul instituţiei e bine să aibă contact cu sistemul politic şi sistemul instituţional din România, dar acesta se va păstra în parametri de informare şi de cunoaştere a mediului în care îşi desfăşoară activitatea SRI”, a spus Hellvig.

Hellvig a arătat că nu va opera schimbări în serviciu şi a apreciat că, în sine, serviciul nu are probleme de imagine.

Eduard Hellvig a fost validat, luni, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, la șefia Serviciului Român de Informații (SRI), cu 498 de voturi ”pentru” și 15 voturi ”împotrivă”.

După anunţarea rezultatului votului, Eduard Hellvig a depus în faţa senatorilor şi deputaţilor jurământul de credinţă în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă