16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCâți copii români sunt repatriați anual

Câți copii români sunt repatriați anual

Aproape 1.000 de copii români neînsoţiţi sau aflaţi în dificultate au fost identificaţi anul trecut pe teritoriul altor state, iar dintre aceștia 103 au fost repatriaţi, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), conform Mediafax.

În anul 2014, 978 de copii români au fost găsiţi pe teritoriul altor state, neînsoţiţi sau într-o situaţie dificilă. Autorităţile române au transmis documentele prevăzute de legislaţia naţională pentru repatrierea tuturor copiilor, însă până la sfârşitul anului au fost aduşi în ţară 103 dintre ei.

Aproape o treime din numărul total de minori români neînsoţiţi a fost înregistrat în Italia (293 de cazuri). Alţi 202 copii români au fost găsiţi în Franţa, 188 în Spania, 117 în Marea Britanie şi 33 în Germania.

Cei mai mulţi copii au fost repatriaţi din Spania (25), Italia (15), Ungaria (10), Marea Britanie (nouă) şi Franţa (opt).

Citește și: REPORTAJ. Tragediile UITATE ale copiilor adoptați după Revoluție: ”Am învățat să vorbesc, să simt, să râd, să plâng”

Procedurile de repatriere sunt de durată, pentru că toată corespondenţa se face prin oficii consulare. De asemenea, repatrierea depinde şi de organizarea şi funcţionarea serviciilor din fiecare stat, precum şi de legislaţiile naţionale, au precizat reprezentanţii ANPDCA.

În paralel, autorităţile române fac demersuri pentru identificarea şi evaluarea familiilor copiilor, iar dacă acestea nu există, direcţia pentru protecţia copilului trebuie să propună soluţii pentru fiecare minor în parte.

Din cei 103 copii repatriaţi în 2014, 82 au fost reintegraţi în familia naturală sau extinsă, iar pentru 21 a fost propusă instituirea unei măsuri de protecţie specială de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul/sectorul de domiciliu.

Reprezentanții Autoritatății Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie spun că anul trecut nu s-a înregistrat o creștere a numărului de copii găsiți de autorități pe teritoriul altor țări, numărul fiind relativ constant în ultimii ani.

Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă