15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCazanciuc: Dacă o lege nu prevede o sancțiune, aplicarea ei este dificilă

Cazanciuc: Dacă o lege nu prevede o sancțiune, aplicarea ei este dificilă

România nu a dus lipsă de legi, ci de instituţii puternice, care să le aplice pentru toţi, "fără părtinire, fără imunităţi", a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, marţi, la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru anul 2014.

"A existat un trend ascendent în ceea ce priveşte numărul dosarelor de corupţie la nivel înalt soluţionate, dar şi creşterea numărului persoanelor condamnate definitiv. Şi mai important, combaterea corupţiei din cadrul instituţiilor de aplicare a legii a continuat să fie o constantă a activităţii DNA, iar acest lucru trebuie continuat. Respectarea legii este un principiu. Din păcate, realitatea ne-a arătat că dacă o lege nu prevede şi o sancţiune, aplicarea ei poate fi uneori dificilă. România nu a dus lipsă de legi, ci de instituţii puternice, care să le aplice pentru toţi, fără părtinire, fără imunităţi", a spus Robert Cazanciuc.

Citește și: VIDEO. UPDATE. Bilanț DNA 2014: Dosarele depășesc 2 MILIARDE de euro. Peste 1100 de condamnări definitive

Ministrul Justiţiei a adăugat că procesul de combatere a corupţiei trebuie să se axeze pe cel puţin două componente: conştientizarea rigorilor legii şi recuperarea prejudiciilor.

"Conştientizarea rigorilor legii este cea mai bună cale de a proteja interesele societăţii, pentru că fiecare cetăţean trebuie să ştie că nimeni nu rămâne nepedepsit în cazul în care a comis o infracţiune. (…) În ceea ce priveşte conştientizarea rigorilor legii, România a înregistrat cele mai importante progrese. Dezvoltarea instituţiilor de aplicare a legii, independenţa magistraţilor, asigurarea unui cadru normativ stabil anticorupţie, alocarea resurselor financiare necesare au produs deja consecinţe pozitive la nivelul societăţii. Din păcate, la cel de-al doilea nivel, cel al recuperării prejudiciilor, nu stăm încă la fel de bine. Neadecvarea mecanismelor de descoperire a banilor produşi prin comiterea unor infracţiuni nu înseamnă doar privarea statului de sume importante, ci, mult mai grav, chiar încurajarea producerii de noi infracţiuni", a spus Cazanciuc.

În anul 2014  s-a remarcat o creştere semnificativă a eficienţei în combaterea corupţiei şi s-au înregistrat o serie de premiere de la înfiinţarea DNA: cele mai multe dosare penale înregistrate, cele mai multe dosare de soluţionat, cele mai multe dosare soluţionate, cele mai multe rechizitorii, cele mai multe condamnări în dosarele instrumentate și ceei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi, a arătat șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă