11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportCazanciuc: Proiectul de finanţare a penitenciarelor, susținut de 14 țări

Cazanciuc: Proiectul de finanţare a penitenciarelor, susținut de 14 țări

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că 11 state, între care și Spania, Marea Britanie şi Franţa, susțin demersul iniţiat de România şi Italia pentru finanţarea modernizării sistemului de penitenciare din UE, informează Mediafax.

Citește și: Guvernul alocă bani din Fondul de rezervă pentru penitenciare

„Dacă nu investim în spaţii care să permită reintegrarea socială, riscăm ca acei oameni să aibă şanse reduse să se reintegreze după şi, din păcate, riscăm să creştem numărul celor care se vor reîntoarce în penitenciare”, a spus Cazanciuc.

Ministrul Justiției a mai spus că, până acum, scrisoarea referitoare la proiect a fost semnată de unsprezece state, inclusiv România şi Italia.

„Și încă trei state ne-au comunicat că sunt de acord cu demersul”, a mai spus Cazanciuc.

Potrivit acestuia, România şi Italia au înaintat, în urmă cu un an, o scrisoare comună vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrăgeau atenţia asupra nevoii de finanţare a sistemelor de penitenciare din statele membre ale Uniunii Europene şi solicitau implicarea financiară a CE.

Citește și: Cazanciuc: Bunurile confiscate pot fi valorificate anticipat

În toamna anului 2014, Cazanciuc declara că vrea accesarea de fonduri europene pentru construcţia de penitenciare, iar România şi Italia, aflate pe primele două locuri la condamnări CEDO pentru condiţii de detenţie, vor încerca să convingă Comisia Europeană că este nevoie de „investiţii masive” în acest sens.

El adăuga că nici statul român, nici cel italian nu au capacitatea de a face astfel de investiţii, astfel că încearcă să îşi „unească nevoile” şi să creeze o „sensibilitate la nivelul Comisiei”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă