6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCazanciuc vrea să se implice în schimbarea legislației campaniilor

Cazanciuc vrea să se implice în schimbarea legislației campaniilor

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, că Ministerul Justiţiei ar putea asista la elaborarea unui proiect de act normativ privind finanţarea campaniei electorale, potrivit Mediafax.

"Ministerul Justiţiei poate asista la elaborarea unui proiect de act normativ în acord cu toate normele europene şi cu regulile în materia finanţării campaniilor electorale. Avem experţi care au participat la diverse proceduri internaţionale în această materie în general ştim ce înseamnă un standard în materia de finanţare a campaniei electorale şi ministerul va fi implicat în acest proces de elaborare al unor astfel de acte normative care să vină în sprijinul partidelor politice şi să nu le dea bătăi de cap acestora", a declarat Cazanciuc, după ce a asistat la bilanţul CAB.

Comisia de Cod electoral a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, ca finanţarea campaniilor electorale să se facă de la bugetul de stat, stabilind, totodată, şi limitarea cheltuielilor din campanii.

Aceste principii au fost expuse atât de preşedintele Comisiei de Cod electoral, Valeriu Zgonea, care a susţinut poziţia PSD în acest sens, cât şi de vicepreşedintele acestui for, Mihai Voicu, care a susţinut poziţia PNL.

Citește și: Ministrul Cazanciuc caută în străinătate soluții pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că formaţiunea sa va susţine, în Comisia de Cod electoral, atunci când se va modifica Legea finanţării partidelor şi a campaniilor, ca finanţarea campaniilor electorale să se facă doar din fonduri publice şi în mod egal.

"Noi propunem limitarea cheltuielilor de campanie electorală, ca sumă şi categorii de cheltuieli, concomitent cu finanţarea de la bugetul de stat. Propunem ca această finanţare să se facă nediscriminatoriu", a spus, la rândul său, Mihai Voicu.

El a arătat că PNL a identificat şase categorii de cheltuieli de campanie care să poate fi finanţate şi, ca urmare, decontate, respectiv cheltuieli legate de media ,identitate vizuală a partidului, materiale pentru informare, campania on-line, cercetări sociologice şi organizare de evenimente.

Voicu a mai susţinut că fiscalizarea cheltuielilor de campanie va fi foarte benefică, întrucât decontările nu se vor putea face fără a avea actele în regulă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă