10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE. Regulamentul Senatului, modificat, după votul în cazul Șova. Tăriceanu susține că...

UPDATE. Regulamentul Senatului, modificat, după votul în cazul Șova. Tăriceanu susține că votul nu poate fi reluat

UPDATE 15.48: Tăriceanu spune că votul la Şova nu poate fi reluat chiar dacă Regulamentul Senatului se modifică

UPDATE: Comisia de Regulament a Senatului a modificat, marţi, articolul 173 din Regulament, prin care se stabilește că ”Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi”, informează Mediafax.

Această modificare înlocuiește prevederea potrivit căreia decizia se ia cu votul majorităţii ”membrilor Senatului”.

Preşedintele comisiei de Regulament a Senatului, Sebastian Grapă a declarat că nu este o noutate faptul că articolul 173 din Regulamentul Senatului trebuia modificat.

”Aţi văzut, de altfel, din votul plenului de ieri că toate forţele politice reprezentate în Senat au fost de acord că acesta trebuie modificat. Modificarea constă în faptul că, dacă până acum articolul 173 spunea că Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi. Acesta se modifică şi va suna aşa: ”Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi”, a spus Grapă, precizând că în comisie s-a înregistrat unanimitate.

El a mai precizat că s-a redus, astfel, cvorumul pentru luarea deciziei, de la două treimi la o majoritate simplă.

”Am uniformizat astfel regulamentul Senatului cu Constituţia şi cu cele două hotărâri ale CCR în vigoare. Astăzi eu voi solicita plenului suplimentarea ordinii de zi a şedinţei Senatului cu acest punct şi bineînţeles aştept un vot”, a mai menţionat Sebastian Grapă.

———

Cele două Camere ale Parlamentului vor avea, miercuri, de la ora 12.00, o sedință de plen comună, în care se va da votul pentru membrii Consiliului Național al CNCD și se vor face modificări în Statutul deputatului și senatorului cu privire la ridicarea imunității, relatează Agerpres.

“Pe ordinea de zi a ședinței de plen comun vom avea votul pentru șase posturi vacanțe în Consiliul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, vor fi unele modificări în grupurile de prietenie. Un alt punct foarte important este modificarea Statutului deputatului și senatorului. Ieri senatorul Ilie Sârbu a făcut două propuneri, una de modificare a Regulamentului Senatului, una de modificare a Statutului deputatului și senatorului care privește punerea în concordanță a procedurilor cu privire la ridicarea imunității, acordarea acceptului pentru reținere și arestare în cazul parlamentărilor. A fost transmisă comisiei comune care se ocupă de Stătut, comisia se va întruni astăzi de urgență, va analiză și alte solicitări, mâine va fi prezentat un raport ce va fi supus plenului”, a declarat senatorul Cristian Dumitrescu, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite de marți.  

Dumitrescu a adăugat că pe ordinea de zi a plenului comun se mai află înlocuirea la conducerea Comisiei pentru modificarea legilor electorale a lui Valeriu Zgonea cu Mihai Voicu iar în Comisia pentru modificarea Constituției se va vota înlocuirea senatorului Crin Antonescu cu senatorul Ioan Chelaru. 

Decizia vine pe fondul votului controversat în cazul senatorului Dan Șova.

Citește și: Curtea Constituțională discută, pe 8 aprilie, sesizarea șefului CSM în cazul lui Dan Șova

Senatorii au respins, miercurea trecută, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Senatul nu a încuviinţat, miercurea trecută, arestarea preventivă a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor. Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni “pentru”, 67 “contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

Chiar dacă majoritatea senatorilor prezenţi au votat “pentru”, cererea a fost respinsă pentru că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, potrivit Statutului senatorilor şi deputaţilor. Pe de altă parte, potrivit Constituţiei, hotărârile camerelor Parlamentului se adoptă cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă