18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportCCR a decis: Mandatul membrilor CSM expiră la aceeași dată pentru toți

CCR a decis: Mandatul membrilor CSM expiră la aceeași dată pentru toți

Mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) expiră la împlinirea termenului de șase ani, adică la aceeași dată pentru toți magistrații aleși în acest for, a decis, joi, Curtea Constituțională a României (CCR).

Curtea a constatat că sunt constituţionale dispoziţiile care prevăd că durata mandatului membrilor aleşi ai CSM este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii, în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant îşi exercită calitatea pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen. 

Joi, CCR a discutat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.54 alin.(1) teza întâi din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu următorul conţinut: „Durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii". 

Astfel, Curtea Constituțională a admins, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.54 alin.(1) teza întâi din Legea 317/2004 sunt constituţionale în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant îşi exercită calitatea de membru al CSM pentru restul de mandat rămas până la expirarea termenului de 6 ani. 

„Instanţa constituţională a reţinut că este obligată să se pronunţe asupra dispoziţiilor legale în noua interpretare pe care autorităţile publice implicate (Senatul României şi CSM) le-o conferă şi să constate neconstituţionalitatea acestora prin raportare la prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul supremaţiei Constituţiei şi obligaţia respectării legilor, în componenta referitoare la claritatea şi previzibilitatea normelor, şi în art.133 alin.(4) care stabileşte durata mandatului membrilor CSM. Durata mandatului constituţional şi legal al Consiliului vizează autoritatea publică, în ansamblul său, în vreme ce persoanele alese dobândesc calitatea de membru al acestuia şi o exercită până la împlinirea termenului de 6 ani. Prin urmare, având în vedere trăsătura CSM de organism colegial, mandatul membrilor săi expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeaşi dată pentru toţi membrii", informează CCR, într-un comunicat de presă.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat, respectiv Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă