24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportCCR a respins sesizarea privind Legea executării pedepselor și obligativitatea de prezentare...

CCR a respins sesizarea privind Legea executării pedepselor și obligativitatea de prezentare în fața comisiilor parlamentare de anchetă. Mai multe persoane au refuzat citația la comisia care cercetează alegerile din 2009

UPDATE 14,10: CCR a respins, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate referitoare la obligativitatea prezenței la comisiile parlamentare de anchetă, informează Agerpres.

Modificările legislative care fuseseră reclamate la CCR arată că persoanele citate sunt obligate să se prezinte la audiere în fața comisiilor de anchetă parlamentară.


Curtea Constituţională a României (CCR) analizează, miercuri, sesizările de neconstituţionalitate pe tema Legii executării pedepselor precum şi pe tema noii prevederi din Statutul deputaţilor şi senatorilor care obligă persoanele citate să se prezinte în faţa comisiiilor parlamentare de anchetă.

Decizia de miercuri a CCR se va lua după ce o serie de persoane, inclusiv șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, au anunțat că nu se vor prezenta în fața Comisiei parlamentare care anchetează alegerile prezidențiale din anul 2009. Kovesi a invocat, pentru această neprezentare, o hotărâre a CSM.

PNL a depus, acum o lună, o sesizare la CCR în care reclama modificarea statutului senatorilor şi deputaţilor. După această modificare, orice persoană este obligată să se prezinte la audieri în cadrul unei comisii parlamentare de anchetă.

Sesizarea iniţiată de PNL a fost sprijinită şi de USR, astfel că documentul a ajuns la CCR cu semnăturile a 81 de parlamentari.

Parlamentarii adoptaseră, la data de 9 mai 2017, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea articolului 9 al Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...

Cutremur în sudul Italiei! Sute de locuitori au fost evacuați

Aproximativ 140 de deținute dintr-o închisoare de femei de lângă Napoli au fost evacuate pentru evaluări structurale, în timp ce zeci de clădiri de...

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă