14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCe a decis Inspecția Judiciară în cazul judecătorilor care i-au pus în...

Ce a decis Inspecția Judiciară în cazul judecătorilor care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui

Inspecția Judiciară a constatat că judecătorii, care au dipus punerea în libertate a celor şapte tineri din Vaslui, condamnaţi pentru că au violat o fată de 18 ani, nu i-au exercitat funcția cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Astfel, judecătorii nu vor fi sancționați disciplinar, relatează Mediafax

Conform reprezentanţilor Inspecţiei Judiciare, în urma verificărilor efectuate în cazul judecătorilor care au dispus eliberarea celor şapte tineri acuzaţi de viol, s-a apreciat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute la articolul 99 litera t din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor – „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Citește și: Sentință DEFINITIVĂ: Cei șapte violatori din Vaslui RĂMÂN în arest

Astfel, inspectorii au dispus, pe 2 septembrie, respingerea sesizării, nefiind promovată acţiunea disciplinară către Secţia pentru judecători a CSM.

Pe de altă parte, în luna august, Inspecţia Judiciară a solicitat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM sancţionarea procurorului Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi magistratul de şedinţă care nu a făcut contestație în cazul eliberării din arest a trei din cei şapte violatori, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” şi litera m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004.

Acţiunea disciplinară urmează a fi discutată de Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM în şedinţa din 7 octombrie, reprezentanţii CSM urmând să decidă dacă Ingrid Botezatu va fi sau nu sancţionată.

În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri acuzaţi de viol.

Citește și: Vaslui: Sentința celor șapte tineri, condamnați pentru viol, contestată de VICTIMĂ

Inspectorii din cadrul Direcţie de inspecţie pentru judecători şi a Direcţiei de inspecţie pentru procurori au început, pe 24 iulie, cercetarea disciplinară faţă de unii dintre magistraţii implicaţi în dispunerea măsurilor preventive în cazul celor şapte tineri condamnaţi de Judecătoria Vaslui pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit unui comunicat trimis agenţiei MEDIAFAX de Inspecţia Judiciară (IJ), cercetarea disciplinară a fost începută pentru abaterile prevăzute de articolul 99 litera t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” şi litera m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

Cei şapte tineri acuzaţi că au violat o fată de 18 ani au fost condamnaţi, în 17 august, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare, precum şi la plata unor daune morale de 50.000 de lei către tânără, decizia instanţei nefiind definitivă.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Ovidiu Silviu Burada, cel care a racolat-o pe fata de 18 ani din staţia de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi patru ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că va executa pedeapsa cea mai grea, de şapte ani, cu un spor de un an şi patru luni, rezultând opt ani şi patru luni de închisoare.

Paul Andrei Burlacu, Silviu Avădanei şi Petrică Ionuţ Bolboceanu au fost condamnaţi la şase ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi trei ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că se aplică pedeapsa cea mai grea, de şase ani, cu un spor de un an, astfel că vor avea de executat şapte ani de închisoare.

Ionuţ Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Surleac, care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au primit cele mai mici pedepse, adică cinci ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi doi ani pentru lipsire de libertate, rezultând o pedeapsă de cinci ani şi opt luni de închisoare.

De asemenea, instanța vasluiană a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor șapte, în prezent aceștia fiind încarcerați la Penitenciarul Vaslui.

Sentinţa în cazul celor şapte tineri a fost contestată de către avocatul fetei, în 19 august. Atunci, avocatul Mioara Donosă spunea că a recurs la calea de atac a sentinţei întrucât aceasta este considerată prea mică de către clienta sa, având în vedere suferinţa prin care a trecut.

De asemenea, sentinţa a fost contestată de procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui, dar şi de cei şapte tineri.

Primul termen al apelului va fi pe 6 octombrie la Curtea de Apel Iaşi. Sentinţa dată de instanţa ieşeană va fi definitivă.

Cei șapte tineri au fost judecați sub control judiciar, fiind acuzați că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arest a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte. Prin acea decizie, instanța i-a obligat pe aceștia să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă