16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCe a declarat Dacian Cioloş după întrevederea cu ministrul Transporturilor

Ce a declarat Dacian Cioloş după întrevederea cu ministrul Transporturilor

Ministerul Transporturilor pregăteşte mai multe acte normative pentru a debloca procesul de avizare care întârzie foarte multe proiecte, a transmis, vineri, premierul Dacian Cioloş. Totodată, premierul a vorbit şi despre relicitarea contractului pentru Autostrada Sibiu – Piteşti, informează Agerpres.

“În zilele următoare, Ministerul Transporturilor pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru a debloca procesul de avizare şi autorizare care întârzie foarte mult multe proiecte – scoaterea din circuitul agricol de exemplu, diferitele avize legate de transportatorii de energie ş.a.m.d, alţi parteneri care intră în contact cu proiectele de infrastructură. E în pregătire, totodată, e chestiune de zile, o hotărâre de guvern pentru a clarifica anumite aspecte legate de achiziţiile publice, la fel, pentru a facilita, pentru a simplifica şi transparentiza mai mult pregătirea contractelor de achiziţii publice”, a precizat Cioloş, la finalul unei întâlniri de lucru avute la Ministerul Transporturilor. 

Premierul a mai precizat că i-a solicitat directorului CNADNR, Cătălin Homor, să vină în perioada următoare cu o viziune mai precisă legată de intenţiile sale pentru reprofesionalizarea companiei de drumuri. 

“I-am cerut domnului director general al CNADNR ca în săptămânile următoare să vină cu o viziune mai precisă legat de ceea ce vrea să facă şi în managementul companiei pentru a accelera procesul de reprofesionalizare a companiei prin creşterea performanţei în pregătirea şi în monitorizarea proiectelor pe care le are în responsabilitate”, a precizat prim-ministrul.

Totodată, Cioloş a vorbit şi despre relicitarea contractului pentru Autostrada Sibiu – Piteşti. Astfel, el a explicat că ar fi întârziat şi mai mult executarea lucrării şi că a trebuit ales “răul cel mai mic”. 

“Sigur, ar fi fost şi rezilierea o soluţie. Niciuna din soluţii nu e foarte bună şi a trebuit ales răul cel mai mic, pentru a evita să întârziem încă şi mai mult proiectul de autostradă, dar şi pentru a ne asigura că acest studiu de fezabilitate nu va împiedica continuarea proiectului şi că n-o să ne creeze probleme mai târziu. Rezilierea ar fi presupus, într-un fel sau altul, un conflict cu compania care a realizat acest studiu de fezabilitate, pentru că, din câte am înţeles, nici ei nu au fost mulţumiţi de modul cum s-a derulat contractul, nici ministerul n-a fost mulţumit de modul cum au derulat contractul”, potrivit premierului.

El a adăugat că, din cunoştinţele sale, “caietul de sarcini a fost destul de imperfect, ceea ce a dus la situaţia de fapt”. 

“Soluţia pe care a propus-o ministerul a fost aceea de a evita să pierdem aceşti bani sau, oricum, să mergem în justiţie să îi recuperăm, să folosim anumite clauze contractuale şi să cerem companiei să mai lucreze încă un an”, a precizat premierul. 

Dacian Cioloş a menţionat că ar fi nevoie de o previzibilitate de minimum zece ani pentru proiectele mari, în caz contrar “o să tot rămânem doar cu studii de fezabilitate”.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
Ultima oră
Pe aceeași temă