12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportCe a declarat Tăriceanu despre indemnizaţiile aleşilor locali

Ce a declarat Tăriceanu despre indemnizaţiile aleşilor locali

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că aleşii locali au “salarii ridicole”, ceea ce ar putea fi reprezenza “premisa pentru ca în continuare să existe corupţie”, în contextul în care luni după-amiază, senatorii vor dezbate şi vota legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, informează Mediafax.

“Stăm şi ne minunăm că în România este corupţie. (…) Cred că ar trebui să vedem care sunt şi cauzele. Plata unor salarii ridicole pentru oameni care lucrează în administraţia publică locală, primari, viceprimari, directorii din direcţiile din primării, este dacă vreţi o premisă pentru ca în continuare să existe corupţie”, a spus Tăriceanu.

Mai mult, şeful Senatului a explicat că funcţia este “neatractivă”, “prin perspectiva riscurilor care incumbă”, astfel că foarte multe peroane sunt acuzate de conflicte de interese, “fără să fie vorba neapărat de corupţie”.

Citeşte şi: Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, în dezbaterea Senatului

Totodată, Tăriceanu susţine că salarizarea proastă este şi un motiv pentru care administraţia locală nu atrage oameni competenţi şi profesionişti. Cu toate acestea, co-preşedintele ALDE a declarat că nu va iniţia niciun amendament cu privire la mărirea acestor salarii, atunci când se va discuta proiectul de lege privind salariile demnitarilor.

În privinţa proiectului legii pensiilor speciale ale aleşilor locali, care va fi dezbătut şi votat luni în Senat, Tăriceanu a spus că se va consulta în cadrul grupului cu privire la votul parlamentarilor ALDE.

Luni după-amiaza, Senatul dezbate şi votează Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, acesta fiind for decizional.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil, fără amendamente. Discutarea legii în Senat vine la mai puţin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat şi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Citeşte şi: Băsescu, despre Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali: PSD şi PNL îngroapă în datorii viitorul ţării

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit iniţiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar şi viceprimar, preşedinţe şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Citeşte şi: UPDATE: Parlamentarii şi-au votat pensiile speciale. Şi aleşii locali ar putea avea pensii de până la 6000 de lei

De indemnizaţia pentru limită de vârstă, potrivit legii, ar trebui să beneficieze şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a legii amintite această calitate.

Cele mai citite

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă