15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportCe a LIPSIT din mesajul preşedintelui Iohannis adresat Parlamentului

Ce a LIPSIT din mesajul preşedintelui Iohannis adresat Parlamentului

Klaus Iohannis, preşedintele României, a ţinut, miercuri, al treilea său discurs în faţa Parlamentului, abordând teme precum legislaţia, educaţia, justiţia, migraţia, dar şi politica externă a României, fără a se vorbi deloc de votul prin corespondenţă, anunţă Mediafax.

“Îmi doresc un Parlament puternic și care să se bucure de încrederea cetățenilor. Nu pot concepe o Românie puternică fără ca instituția sa cea mai larg reprezentativă să fie pe măsură. Cred că sunt două aspecte esențiale care ar trebui să definească astăzi un Parlament puternic: o legislație de calitate și raporturi funcționale cu celelalte puteri din stat, toate acestea, desigur, în beneficiul cetățeanului“, le-a spus şeful statului aleşilor.

 

Preşedintele a reluat şi tema reformei din sistemul de învățământ, după apelul lansat zilele trecute privind o largă dezbatere pe Educaţie. “Toate schimbările, așa cum au fost făcute, nu au rezolvat problemele de fond, ci, dimpotrivă, nu o dată, au creat noi probleme. Dacă vrem cu adevărat o educație de calitate, care încurajează performanța și respectă valoarea, va trebui să procedăm altfel decât în trecut și să lucrăm împreună”, a spus Iohannis, în discursul susținut în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Preşedintele a vorbit şi despre migraţiei spunând că va aboda tema şi în CSAT: O altă temă a fost cea privind relaţia Parlamentului cu justiţia. “Respectul față de lege nu poate fi disociat de relația cu justiția. De fiecare dată când am considerat că s-au produs derapaje în această privință v-am comunicat, nu pentru că doresc să intervin în activitatea Parlamentului, ci tocmai pentru că modul în care această instituție răspunde la cererile justiției îi poate afecta credibilitatea“, a susţinut Iohannis.

“Acestea sunt temele majore pe care le avem pe agendă. Avem provocări mari, dar și oportunități mari. Și mai ales, nu avem timp de pierdut. Nu avem timp de pierdut cu discuții sterile sau de dragul imaginii. Avem o responsabilitate, iar cei care vor veni după noi ne vor judeca și evalua după deciziile pe care le luăm astăzi“, conchis Iohannis.

Preşedintele nu a vorbit, însă, şi despre proiectul legii votului prin corespondenţă, o temă care nu a lipsit din majoritatea discursurilor sale din ultimele luni. Recent, preşedintele Iohannis şi-a exprimat din nou speranţa că Parlamentul va vota acest proiect până la finalul sesiunii parlamentare, astfel încât să poată fi aplicat la alegerile din 2016. Iohannis se declara mulţumit de progresele partidelor în această direcţie.

 

Cele mai citite

Blinken spune că pactul dintre SUA și Arabia Saudită se va finaliza curând

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite și Arabia Saudită sunt foarte aproape de a încheia un set de...

Ciolacu și Ciucă vizitează împreună Salonul de armament BSDA de la Băneasa. Premierul susține că a repornit industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu susține că, sub mandatul actualului guvern, pe care îl conduce, industria românească de apărare și-a repornit activitatea. Majoritatea fabricilor din acest...

Blinken spune că pactul dintre SUA și Arabia Saudită se va finaliza curând

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite și Arabia Saudită sunt foarte aproape de a încheia un set de...
Ultima oră
Pe aceeași temă