24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportCe ar putea însemna plecarea lui Maior din fruntea SRI

Ce ar putea însemna plecarea lui Maior din fruntea SRI

Directorul SRI, George Maior, a anunțat că după instalarea noului preşedinte îi va înainta acestuia demisia din funcţie, urmând ca noul şef al statului să facă o evaluare asupra activităţii sale în fruntea serviciului şi să ia o decizie.

În cazul în care demisia lui Maior se va materializa, el ar fi al doilea șef de serviciu secret care își părăsește funcția în această perioadă, după recenta plecare a lui Teodor Meleșcanu din fruntea SIE.

Anunțul lui George Maior vine în contextul apariției unor informații neoficiale potrivit cărora, dacă va câștiga competiția prezidențială, Victor Ponta l-ar putea nominaliza premier pe George Maior. Actualul șef al SRI este nașul de cununie al premierului Ponta. O asemenea mișcare ar avea două ținte. Pe de o parte, Ponta ar fi interesat de nominalizarea unui premier cu relații bune în Occident. Pe de altă parte, în acest fel ar bara drumul lui Liviu Dragnea spre postul de premier. Dragnea ar dori să devină premier și președinte al PSD, dar în acest fel ar dobândi o putere mai mare comparativ cu șeful statului, iar Victor Ponta ar dori să contracareze acest scenariu.

Directorul SRI susține însă că nu a purtat nici o discuție pentru a deveni prim-ministru. “Nu mi s-a propus niciodată și nu am discutat cu nimeni ideea de prim-ministru, ba, dimpotrivă, cred că e normal ca viitorul președinte să decidă în privinţa serviciilor de informații. Din punctul meu de vedere, voi merge spre noul președinte, îmi voi prezenta demisia și el va decide dacă activitatea mea în fruntea acestui serviciu să continue sau nu”, a spus Maior. El a dat asigurări că serviciul pe care îl conduce nu se implică în lupta politică. “Vă garantez că stă deoparte de această luptă politică, ne interesează să ne facem treaba bine“, a susținut Maior.

Ponta: Nu va rămâne șomer

Premierul Victor Ponta nu a exclus varianta ca Maior să devină premier după alegeri, fără a da însă un răspuns ferm. El a comentat că nu crede că acesta “o să fie șomer” după alegeri, arătând că va discuta despre posibilitatea numirii sale în functia de premier “la momentul potrivit”. De altfel, Ponta a avut numai cuvinte de laudă despre directorul SRI și a menționat că Maior este apreciat în capitalele occidentale. “Eu cred că domnul Maior, despre care sigur că vorbesc cu oarecare doză de subiectivitate pentru că ne știm foarte bine și avem o relație personală foarte bună, dar, dincolo de această parte strict subiectivă, cred că a reprezentat un echilibru și un prestigiu pentru SRI foarte important pentru România, in ansamblu. Știu că este foarte apreciat, mult mai apreciat decât președintele țării, de exemplu, la Washington, la Bruxelles, la Berlin, în relațiile cu partenerii noștri strategici “, a afirmat premierul.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

VIDEO. Neil Lennon, primele declarații după ce a preluat banca tehnică a Rapidului

Neil Lennon, noul antrenor al Rapidului, a susținut astăzi prima conferință de presă de la instalarea pe banca tehnică a giuleștenilor. Nord-irlandezul a afirmat...
Ultima oră
Pe aceeași temă