15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportCe au stabilit Aurescu şi omologul lui palestianian

Ce au stabilit Aurescu şi omologul lui palestianian

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, la Barcelona, o întrevedere bilaterală cu omologul său palestinian, Riad al-Malki, prilej cu care au convenit organizarea în acest an a unei noi reuniuni a Comitetului interguvernamental româno-palestinian, relatează Mediafax

Întâlnire ministrului Aurescu cu omologul palestinian a avut loc în contextul participării la Reuniunea ministerială a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică, la Barcelona.

Citeşte şi: Bogdan Aurescu, o nouă încercare de convingere a Olandei să accepte România în Schengen

Cei doi demnitari au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, cu accent pe dialogul politic şi implementarea proiectelor de cooperare convenite cu ocazia celei de-a doua sesiuni a Comitetului interguvernamental româno-palestinian, desfășurată în februarie 2014. “Bogdan Aurescu l-a informat, totodată, pe interlocutorul său că România va continua să acorde Palestinei asistenţă pentru dezvoltare şi în 2015. Ministrul român l-a invitat pe omologul palestinian la București, invitație acceptată cu plăcere de acesta. De asemenea, cei doi oficiali au convenit organizarea în acest an a unei noi reuniuni a Comitetului interguvernamental româno-palestinian”, potrivit unui comunicat al MAE. 

De asemenea, a fost salutată programarea demarării, în ultima decadă a lunii aprilie 2015, a primului proiect de cooperare prevăzut în cadrul Planului de acţiune pentru aplicarea Protocolului de cooperare bilaterală în domeniul agriculturii.

Totodată, “ministrul român a arătat că sprijină organizarea, cât mai curând posibil a primei reuniuni a Consiliului Oamenilor de Afaceri Români şi Palestinieni şi a primului forum economic româno-palestinian, ca un prim pas pe calea dezvoltării relaţiilor comerciale şi economice bilaterale”.

Citeşte şi: Bogdan Aurescu: România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei

Au fost discutate și proiectele de asistență a României în domeniul consular. De asemenea, partea română a subliniat și necesitatea dezvoltării cooperării bilaterale la nivel parlamentar.

“Interlocutorii au avut şi un schimb de vederi asupra problematicii regionale aflate pe agenda comunităţii internaţionale, în special asupra conflictului israeliano-palestinian și a perspectivelor procesului de pace, dar şi a situaţiei din Siria în contextul acţiunilor grupării teroriste auto-intitulate «Statul Islamic». În acest cadru, Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorare pentru situația refugiaților palestinieni din tabăra de la Yarmouk, din Siria, omologul palestinian prezentând situația de pe teren”, se mai arată în comunicatul MAE.

Cele mai citite

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă