14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportCe măsuri vor fi luate de Poliţia de Frontieră, pentru fluidizarea traficului

Ce măsuri vor fi luate de Poliţia de Frontieră, pentru fluidizarea traficului

Site-ul Poliţiei de Frontieră va actualiza din două în două ore timpii de aşteptare la frontiere, a anunţat, miercuri, ministrul de Interne, Petre Tobă, a anunțat. Mai mult, va fi creată şi o aplicație pentru telefoane mobile, privind situația la frontiere, informează Mediafax.

Ministrul Petre Tobă, a precizat că au fost dispuse măsuri pentru fluidizarea traficului la frontiere, astfel încât să nu mai existe aglomerație la intrarea în țară, el susținând că au fost suplimentate efectivele, iar polițiștii de frontieră lucrează la capacitatea maximă în toate punctele de frontieră.

“Începând de miercuri, pe site-ul Poliției de Frontieră a fost operaționalizată o secțiune de informare în timp real a cetățenilor cu privire la situația timpilor de așteptare la punctele de frontieră, care se actualizează periodic. Am cerut să fie o actualizare din două în două ore, dacă va fi nevoie această actualizare va fi mai repede. Totodată, pentru perioada următoare, va fi operațională pentru telefoanele mobile, pentru smartphone, o aplicație care să pună la dispoziția participanților la trafic pe de-o parte timpii de așteptare la frontieră, dar și recomandări privind un nou traseu pentru un alt punct de frontieră care să nu fie la fel de aglomerat”, a declarat Petre Tobă, la finalul şedinţei de guvern.

Potrivit ministrului, traficul în vămi a fost mai mare cu 190 la sută în perioada 19-20 decembrie, comparativ cu un weekend normal, poliţia de frontieră înregistrând un “tranzit de 426.000 de persoane, dintre care 287.000 de persoane pe sensul de intrare în țară, cele mai tranzitate puncte fiind cele din vestul țării, dar și cele din aeroporturi”.

“Într-un weekend normal, 225.000 de persoane sunt înregistrate la frontieră, din care 111.000 la intrare și 114.000 pe sensul de ieșire. Deci în acest weekend am avut o creștere de 190 la sută a persoanelor care au tranzitat frontierele de stat”, a arătat Tobă, adăugând că pentru intervalul 19-20 decembrie a fost suplimentat efectivul de polițiști de frontieră.

“Am suplimentat efectivele poliției de frontieră de la 2.578 polițiști de frontieră pe tură într-o zi normală, la 3.324 de polițiști de frontieră. Aș vrea să subliniez faptul că acesta este numărul maxim de polițiști de frontieră care poate fi alocat corespunzător infrastructurii existente. (…) Pentru perioada de referință, la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria s-au dispus măsuri pentru ca activitatea să fie făcută la capacitate maximă. Am avut 48 de piste de intrare în România, față de 36 de piste pe sensul de ieșire”, a punctat Tobă.

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) a cerut, marți, demisia ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, pentru modul în care a fost gestionată situația de la frontiere, unde s-au format cozi uriașe, mii de români care muncesc în străinătate întorcându-se acasă de sărbători.

”Pentru proasta organizare din ultimele zilei a activității frontierelor și dezinteresul demonstrat în momentul în care a fost informat că la frontiere s-au format cozi kilometrice, FADERE cere demisia domnului Petre Tobă din fruntea Ministerului Afacerilor Interne. Este inadmisibil ca în apropierea sărbătorilor de iarnă, când foarte mulți români din Europa se întorc în țară, autoritățile să fie luate din nou prin surprindere. Însă, pe lângă faptul că frontierele nu au fost pregătite pentru acest moment, după ce a fost înștiințat că există cozi foarte mari, domnul Tobă s-a comportat în continuare cu dezinteres, nerezolvând problema. În Europa locuiesc în jur de trei milioane și jumătate de români care trimit foarte mulți bani în țară și care se întorc acasă în număr covârșitor de două ori pe an: de Crăciun și în perioada vacanței de vară”, a arătat FADERE.

Citeşte şi: UPDATE: Punctul de frontieră de la Nădlac, redeschis

Reprezentanții FADERE s-au declarat indignați de sutele de telefoane și mesaje care le-au primit din partea românilor care se întorc în țară în aceste zile și care au așteptat ore în șir la cozi la frontieră.

Marţi dimineaţă, punctul de trecere a frontierei Nădlac II de pe autostrada A1 a fost închis, timp de aproape două ore, din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic, autoturismele fiind redirecţionate către Turnu și Nădlac I, iar camioanele către Vărşand.

La sfârșitul săptămânii trecute, în punctele de trecere a frontierei din vestul țării cozile s-au întins pe zeci de kilometri pe sensul de intrare în țară, mii de români întorcându-se din străinătate pentru a petrece sărbătorile în țară.

Potrivit Poliției de Frontieră, în weekend, într-un interval de 48 ore, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 420.000 de persoane, din care 248.700 pe sensul de intrare în ţară, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere a frontierei din vestul ţării şi cele aeroportuare. Într-un weekend normal, la frontieră sunt înregistrate 260.000 de treceri de persoane, din care 134.000 pe sensul de intrare în România şi 130.000 la ieşirea din ţară.

Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut graniţa, în 48 de ore, peste 243.000 persoane, din care 193.200 pe sensul de intrare în ţară. Faţă de o perioadă normală, când într-un interval de 48 de ore pe la frontiera româno-ungară intră în România aproximativ 50.000 de persoane, traficul la frontieră, pe sensul de intrare, a crescut de aproape patru ori.

Sâmbătă, cel mai aglomerat punct de trecere a fost Nădlac II, unde, într-un interval de 48 de ore, poliţiştii de frontieră au verificat, pe sensul de intrare în România, 54.000 de persoane şi 16.000 de mijloace de transport (faţă de aproximativ 15.000 persoane şi 5.000 de mijloace de transport, într-o perioadă normală).

Punctul de trecere a frontierei Nădlac II de pe autostrada A1 a fost deschis în luna iulie, având 20 de benzi de circulație, supravegere video cu recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare și parcare pentru camioane, costurile de amenajare fiind de 30 de milioane de lei.

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă