18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportCe nereguli a descoperit Corpul de Control al premierului la Inspectoratul de...

Ce nereguli a descoperit Corpul de Control al premierului la Inspectoratul de Stat pentru Construcții

Corpul de Control al premierului Dacian Cioloș a descoperit o serie de nereguli la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), după ce au efectuat verificări la 12 structuri din subordinea instituției, informează HotNews.ro.

Astfel, Corpul de Control a constatat că instituția nu a implementat o recomandare făcută de experții Băncii Mondiale, în urmă cu patru ani, care prevedea transformarea ISC într-o agenție independentă, în subordinea premierului sau a Secretariatului General al Guvernului, pentru a evita un conflict de interese, apărut din cauză că instituția se află în subordinea Ministerului Dezvoltării.

O altă problemă vizează inspectorii, care au ignorat unele dintre problemele constatate și care nu au dat amenzi. Potrivit sursei citate,  nesancționarea cu amendă a unor fapte contravenționale a avut drept consecință neîncasarea unor venituri datorate bugetului general consolidat al statului.

Totodată, potrivit unui ordin emis de Ministerul Dezvoltării, nu mai trebuie verificate toate fazele unei lucrări de construcții.  În sinteza Corpului de Control al prim-ministrului se arată că ISC este obligat să participe la toate fazele determinante stabilite prin proiect și acceptate de inspectoratele teritoriale în construcții competențe. Inspectorii în construcții au obligația de a verifica, pe parcursul execuției obiectivelor de investiții în fazele determinante, dacă sunt îndeplinite condițiile tehnice din proiecte și reglementările tehnice și de a autoriza continuarea lor numai dacă sunt îndeplinite aceste condiții. Începând cu anul 2014, că urmare a unor dispoziții ale inspectorului general al ISC, precum și că urmare a emiterii de către ministrul Dezvoltării Regionale a Ordinului 1370/2014, participarea la toate fazele determinante a reprezentanților inspectoratelor în construcții nu mai este obligatorie, ceea ce contravine flagrant prevederilor Ordonanței Guvernului 63/2001.

Corpul de Control a mai constatat că Ministerului Dezvoltării nu a fost înștiințat cu privire la construcția, în anumite zone, a unor pensiuni turistice, fără autorizație de construire sau fără să respecte prevederile. Potrivit legislației în vigoare, toate construcțiile cu destinație turistică din anumite zone, precum cele cu potențial turistic sau din stațiuni turistice, executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor trebuie să fie desființate. Astfel, corpul de control a constatat că reprezentanții unor inspectorate județene în construcții nu au îndeplinit obligația.

Experții Băncii Mondiale au afirmat că subordonarea acestuia față de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice la data controalelor), respectiv față de o autoritate care finanțează și implementează programe și proiecte care implică executarea unor lucrări de construcții, este de natură să determine apariția unui “conflict de interese în ceea ce privete implementarea uniformă a mandatului ISC”, se arată în raportul Corpului de Control.  

 

Cele mai citite

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă