4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCe pregătiri face Guvernul pentru refugiați

Ce pregătiri face Guvernul pentru refugiați

Premierul Victor Ponta a declarat că în România s-au făcut două tabere la Timiș și se caută facilități pentru refugiați, însă principala problemă este că extracomunitarii trebuie integrați. 

Mai mult, Ponta a spus că la nivelul UE nu există încă un plan bine stabilit referitor la gestionarea crizei imigranților, dar se lucrează la el.

”Avem două tabere în Timiș pentru refugiații ce vor veni prin cotă. Am căutat facilități de cazare. Problema e că dacă primesc statutul de refugiați ei sunt cetățeni egali cu noi, doar că nu au voie să voteze. În rest au voie să meargă unde vor, nici măcar nu pot să-i țin în România dacă nu vor, au dreptul să meargă la spital, teoretic, problema e că nu au card de sănătate, teoretic au voie la școală, practic nu au fișe școlare, teroretic au voie să muncească, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot să-și deschidă cont în bancă. Cea mai mare greșeală e să-i ții în tabere permanente. Nu au condiții, cheltuielile sunt foarte mari. Acum  ne-am dat seama că din 2006 noi alocăm 3 lei pe zi și 60 de bani de cheltuială. E jenant și rușinos. Problema e să încerci să-i integrezi, să-i ajuți să-și găsească o locuință. Pe hârtie avem multe. În realitate nu avem această experiență și această cultură”, a spus Ponta la B1 TV. 

Primul-ministru a spus că, în vizita efectuată în Iordani a aflat că mulți bărbați sirieni care au ajuns în tabere acolo și-au lăsat familiile și s-au întors în Siria, unde luptă pentru cine îi plătește. 

Premierul a mai susținut că, odată ajunși în tabără, autoritățile trebuie să stabilească în 30 de zile dacă vor primi statut de refugiat, apoi trebuie stabilit dacă li se vor echivala studiile, cum vor primi acces la sănătate, dar și cum le vor fi primiți copiiii la școală.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă