13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportCe priorități are Dan Mihalache, ca ambasador al României în Marea Britanie

Ce priorități are Dan Mihalache, ca ambasador al României în Marea Britanie

Dan Mihalache, avizat de Comisiile parlamentare reunite de politică externă pentru postul de ambasador al României în Marea Britanie, a declarat că dorește aprofundarea parteneriatului strategic dintre cele două state, care „funcţionează excelent pe dimensiunea politică, pe armonizarea unor poziţii, pe dimensiunea strategică, militară şi pe componenta serviciilor de informaţii”, informează Agerpres.

El a amintit că Bucureştiul şi Londra au abordări comune în ceea ce priveşte Vecinătatea Estică şi a pledat pentru „upgradarea” zonei de parteneriat strategic mai ales pe dimensiunea economică. 

Citește și: Audieri în Parlament pentru viitorii ambasadori ai României. Dan Mihalache, aviz pozitiv

„2015 a fost, din punct de vedere al relaţiilor bilaterale, un an bun, în care schimburile comerciale au crescut, dar e un spaţiu de extindere pe care un mandat de ambasador în Marea Britanie trebuie să îl fructifice”, a subliniat Dan Mihalache. 

O altă prioritate despre care a vorbit Dan Mihalache ţine de comunitatea românească din Marea Britanie. El a subliniat, în context, importanţa operaţionalizării Consulatului României de la Manchester, arătând că acesta va mai ridica din presiunea asupra serviciilor consulare de la Ambasada din Londra.

El consideră că România are probleme de imagine în această ţară şi că ele necesită măsuri care nu pot fi rezolvate doar printr-o „ofensivă de comunicare”. 

„Avem probleme de imagine în Marea Britanie, care necesită un complex de răspunsuri. Dacă noi credem că vom rezolva această problemă doar printr-o ofensivă de comunicare, ne înşelăm, pentru că parte din problema de imagine are un fundament real. (…) Aici e vorba de un complex de măsuri care ţine de cooperarea pe zona de afaceri interne, pe zona socială şi, într-adevăr, de o strategie de imagine care trebuie să fie construită şi mult mai consistentă în raport cu o presă britanică foarte activă”, a afirmat, luni, Mihalache, la audierile din Comisiile parlamentare reunite pentru politică externă. 

În opinia sa, Ambasada României de la Londra va trebui să dezvolte „într-un orizont de timp” o astfel de strategie de comunicare.  

Comisiile parlamentare reunite de politică externă l-au avizat, luni, pe Dan Mihalache, în funcția de ambasador al României în Marea Britanie. Decizia a fost luată cu 22 de voturi pentru şi trei împotrivă. 

Întrebat ce părere are despre acest vot, Dan Mihalache a afirmat că reflectă structura Parlamentului. 

„E o mare provocare, e un post dificil, care va fi foarte complicat în perioada următoare din perspectiva evoluţiilor care au loc în Marea Britanie. Nu e o retragere în vacanţă, ci dimpotrivă. (…) Eu rămân ataşat proiectului preşedintelui Klaus Iohannis. Pentru mine este o nouă provocare”, a precizat Mihalache, care a menţionat că decizia de a pleca de la Cotroceni a luat-o împreună cu şeful statului. 

Fostul președinte Traian Băsescu consideră numirea lui Dan Mihalache în funcția de ambasador al României în Marea Britanie drept o mare eroare diplomatică.

În opinia sa, între Marea Britanie și România este vorba de o „relație complexă”, ce „poate fi ținută la un nivel consistent numai cu un diplomat profesionist, experimentat şi bun cunoscător al intereselor reciproce ale celor două ţări”.

Citește și: Băsescu: Numirea lui Dan Mihalache ca ambasador în Marea Britanie este o mare eroare diplomatică

El a fost şeful Cancelariei prezidenţiale, din noiembrie 2014. Totodată, Dan Mihalache a fost deputat PSD şi consilier al fostului premier Adrian Năstase, în perioada 2001-2004. În 2007, a îndeplinit şi mandatul intermediar de europarlamentar. În anul 2009, Mihalache a intrat în PNL şi a devenit consilier al liderului Crin Antonescu. În 2011, Mihalache a devenit secretar general adjunct al PNL, funcţie pe care o părăseşte trei ani mai târziu, pentru un post la Palatul Cotroceni.

Cinci dintre cele 19 persoane propuse de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de ambasador sunt audiate, luni, in Comisiile pentru politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului, informează Agerpres. Astfel, cele două comisii îi mai audiază pe Carmen Liliana Burlacu, propusă pentru Cehia, pe Ioana Bivolaru, propusă pentru Portugalia, pe Gabriela Dancău, propusă pentru Spania şi pe Răzvan Rotundu, propus pentru Finlanda.  Comisiile se vor reuni marţi şi miercuri pentru a-i audia şi pe ceilalţi potenţiali ambasadori. 

 

Cele mai citite

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...
Ultima oră
Pe aceeași temă