14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCCR a decis ce sporuri pot încasa bugetarii: Neamurile angajate de aleși...

CCR a decis ce sporuri pot încasa bugetarii: Neamurile angajate de aleși mai așteaptă

CCR a decis, miercuri, că legea de aprobare a OUG 68/2015, prin care salariile de bază ale personalului din cadrul Ministerului Transporturilor au fost majorate cu 57,5%, este neconstituţională. 

“Noi am considerat că este neconstituţional deoarece creează discriminări în raport cu celelalte categorii de funcţionari aflate în aceeaşi situaţie. Am considerat că s-a încălcat articolul 16 din Constituţie cu privire la egalitatea în drepturi“, a explicat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Dispoziţiile legii privind aprobarea OUG 68/2015, declarate neconstituţionale, au fost atacate la CCR de către Guvern pe 11 iulie. Amendamentul contestat propune majorarea salariilor de bază ale personalului din cadrul Ministerului Transporturilor cu 23 de clase de sa­larizare succesive faţă de clasa deţinută, respectiv o majorare salarială de 57,5%, începând cu 1 septembrie 2016. Legea fu­sese adoptată de Parlament pe 28 iunie 2016. „Măsura propusă generează presiuni financiare suplimentare asupra cheltuie­lilor bugetului general consolidat de circa 3,4 milioane de lei, pentru anul 2016 şi 13,6 mi­lioane de lei pentru 2017“, şi-a motivat Executivul sesizarea de neconstituţionalitate.

Majorări salariale acceptate

Pe de altă parte, judecătorii CCR au respins o altă sesizare a Guvernului, care contesta, printre altele, acordarea către perso­nalul bugetar care posedă titlu ştiinţific de doctor a unui spor de 15% din salariul de bază, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care a obţinut titlul ştiinţific respectiv. Aşadar, sporurile pentru doctorate sunt constituţionale. O altă modificare contestată de Guvern la CCR se referă la majorarea cu 10% a salariului pentru personalul din autorităţile şi instituţiile pu­blice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din cele aflate în coordonarea prim-ministrului şi cele aflate sub controlul Parlamentului, în cazul în care fie sunt structuri nou-înfiinţate, fie contractul colectiv de muncă a expirat. Ambele prevederi, aduse prin amendamente Legii-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară, au fost declarate constituţionale.

Neamurile angajate de aleşi mai aşteaptă

Legea care prevede că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese a fost amânată, pentru a doua oară, de CCR pentru 11 octombrie. „Am amânat pe 11 octombrie această cauză întrucât a fost nevoie de aprofundarea studierii dosarului şi lămuririi unor aspecte care s-au ridicat în timpul dezbaterilor. N-am cerut date suplimentare, noi facem cercetări suplimentare cu privire la aspectele care s-au ridicat“, a motivat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, această decizie. Prima amânare a deciziei s-a produs pe 6 iulie.

Amânarea unui verdict ridică semne de întrebare, în condițiile în care legea a fost votată în luna iunie acestui an, de parlamentari din toate partidele, iar decizia Curții Constituționale era așteptată tocmai pentru a lămuri regimul conflictelor de interese. Interpretarea dată de parlamentari vine în contradicție cu cea emisă de Agenția Națională de Integritate (ANI). Proiectul adoptat de Parlament a fost inițiat de trei deputați – Florin Iordache (PSD), președintele Camerei Deputaților, Marton Arpad (UDMR) și Daniel Florea (PSD). Potrivit iniţiativei, interdicţiile de angajare a rudelor au intrat în vigoare şi produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, „având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricţie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaţii şi senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora“. În schimb, ANI a formulat un alt punct de vedere. „Prin propunerea legislativă adoptată astăzi se creează premisa conform căreia interdicția de angajare a rudelor în cadrul propriilor birouri parlamentare operează doar de la data introducerii acestui articol, respectiv anul 2013 (Legea nr. 219), cu toate că anterior acestui moment exista o dispoziție expresă care să interzică parlamentarilor să-și angajeze rudele sau afinii la birourile parlamentare, și anume art. 70 din Legea nr. 161/2003“, este explicația ANI. După votul din Parlament, legea a fost contestată de 76 de deputați, inclusiv dintre cei care au votat „pentru“. 

Probleme. Parlamentarii acuzaţi că şi-au angajat rudele

Potrivit datelor ANI, printre parlamentarii aflați în conflict de interese pentru angajarea rudelor la Parlament se numără Oana Mizil (PSD), Mihăiţă Calimente (ALDE),Bogdan Ciucă (ALDE), Gheorghe Firczak (Minorităţi), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (Minorităţi), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla-Bela-Laszlo (UDMR), Ion Mocioalcă (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurenţiu Nistor (PSD), Daniel Oajdea (independent), Neculai Răţoi (PSD), Ion Stan (PSD), Mădălin Voicu (PSD), Cătălin Croitoru (PSD) sau Anghel Stanciu (PSD). Aceștia se află în diferite stadii procesuale, unii fiind deja condamnați.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă