9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportCe spune Ponta despre reglementarea certificatelor pentru terenul agricol

Ce spune Ponta despre reglementarea certificatelor pentru terenul agricol

Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă de reglementare a certificatelor privind utilizarea terenului agricol pentru care este cerută subvenţie, având în vedere că “e jale” după noul regulament comunitar în domeniu, iar situaţia cadastrului este încă nerezolvată în România, afirmă premierul Ponta, potrivit Mediafax

Premierul a participat, miercuri, împreună cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la o întâlnire cu primarii de comune pe tema finanțării proiectelor de infrastructură rurală prin PNDR.

Citeşte şi: Ponta anunţă când va avea loc prima rectificare bugetară din acest an

Ponta a arătat, cu acest prilej, că până la 15 iunie trebuie soluţionată problema acestor adeverinţe.

“Adeverinţele pentru subvenţii. Zi-le, că mă ceartă pe mine pentru tine! Zi-le ce se întâmplă cu adeverinţele pentru subvenţii, că e jale cu noul regulament, noua politică agricolă comună, zi-le ce facem”, i-a cerut premierul ministrului Agriculturii.

Primul ministru a adăugat că Guvernul este pregătit să adopte şi o ordonanţă de urgenţă pentru ca PNDR pentru 2014-2020 să poată fi lansat la timp, mai ales că problema cadastrului nu va fi soluţionată foarte curând.

“Dacă vrei, dăm şi ordonanţă pentru aşa ceva, pentru că e o nebunie, nu? Pentru că oamenii nu au cadastru şi atunci îi băgăm pe primari practic în necaz, nu au succesiuni. Toţi suntem cercetaţi, aici nu ieşiţi în evidenţă, că suntem toţi! Problema nu e asta. Problema este că Uniunea Europeană crede că e ca în Germania sau ca în Franţa, că toată lumea are titlu de proprietate, frumos, înregistrat. Nu e aşa! Va mai dura, cine zice că va rezolva cu cadastrul în trei luni nu ştie ce vorbeşte”, a mai arătat Ponta.

Ministrul Daniel Constantin a precizat că, până în prezent, Agenţia de Plăţi solicita ca documente justificative pentru subvenţii inclusiv titlul de proprietate şi contractul de arendă, dar ministerul de resort va propune simplificarea procedurii, astfel încât, în lipsa titlurilor de proprietate, primarii să certifice că beneficiarul este cel care are terenul în folosinţă.

“Doar 20% din suprafaţa României este cadastrată. Pe noul regulament şi o interpretare mult mai corectă, noi schimbăm definiţia şi va primi subvenţia cel care are la dispoziţie terenul respectiv, iar dumneavoastră (primarii – n.r.) va trebui doar să certificaţi că dânşii au la dispoziţie terenul respectiv, aceasta este simplificarea pe care o avem în vedere în momentul de faţă şi pe care am negociat-o cu reprezentanţii fermierilor”, a declarat Daniel Constantin.

El a a mai arătat că Ministerul Agriculturii negociază cu Comisia Europeană ca proiectele autorităţilor locale cu finanţare de la bugetul de stat sau cu finanţare din fonduri proprii începute deja să poată fi depuse în cadrul PNDR 2014-2020.

Constantin a anunţat că în iunie sunt pregătite pentru a fi lansate toate măsurile din cadrul PNDR, urmând a se întârzia până în iulie-august doar cu măsura pentru finanţarea unităţilor administrativ-teritoriale. Până atunci se va încheia contractarea celor 144 proiecte aflate în discuţie în prezent, cu o valoare de 167 milioane euro, a mai spus ministrul Agriculturii.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă